BiH

Institucije BiH nisu transparentne

SARAJEVO - Iako Zakonom o slobodi pristupa informacijama BiH institucije BiH imaju obavezu da tromjesečno obavještavaju parlament BiH o zahtjevima koje dobiju, rijetko koja institucija to čini.

"To ukazuje na netransparentnost. Svaka institucija mora parlamentu BiH da dostavi statistički izvještaj o broju zahtjeva za slobodu pristupa informacijama, kako su oni riješeni, iz kojeg razloga je nekom odbijen pristup itd. U osam godina, koliko sam u Predstavničkom domu parlamenta BiH, mogu reći da Ministarstvo pravde to redovno čini, dok za ostale institucije nisam siguran", rekao je Lazar Prodanović, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Inače, Prodanović je polovinom maja ove godine Savjetu ministara BiH uputio poslaničko pitanje i tražio da mu se dostavi informacija o tome koje institucije BiH nisu slale svoje izvještaje parlamentu BiH.

"Nisam dobio nikakav odgovor, odnosno Ministarstvo pravde se proglasilo nenadležnim da odgovori na to pitanje. Sada ću to pitanje postaviti Kolegijumu Sekretarijata parlamenta BiH, da vidim koje su to institucije koje ne poštuju zakon", kaže Prodanović.

Posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama definisano je čak i to da novčanom kaznom od 1.000 do 15.000 KM bude kažnjena ona institucija koja Parlamentarnoj skupštini BiH ne dostavlja statističke podatke po tromjesečnom prikazu, odnosno vrstu traženih informacija, utvrđene izuzetke, kao i odluke koje se donose u toku postupka te konačne odluke.

"To mora da dostavlja svaka institucija i postavlja se pitanje zašto to ne rade", rekao je Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije