BiH

Konstitutivna sjednica u utorak

Konstitutivna sjednica u utorak
Konstitutivna sjednica u utorak

SARAJEVO - Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bit će održana 9. decembra, odlučeno je danas na sjednici Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prethodnom sazivu.

Denis Bećirović, član Kolegija, rekao je da je predložio da sjednica bude zakazana već za petak, ali je prihvaćen prijedlog Bože Ljubića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, da sjednica bude u utorak.

Na sjednici će biti birani predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Doma, te Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Kolegij još nije dobio imena kandidata za novo rukovodstvo Predstavničkog doma, jer ga do kraja nisu definisale političke stranke, tako da do utorka neće biti formalnih kandidata za ovu dužnost. Mirsad Đonlagić, kao najstariji poslanik, vodiće sjednicu do izbora predsjedavajućeg.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i član dosadašnjeg Kolegija, rekao je novinarima da političke stranke okupljene oko HNS-a imaju svoj prijedlog kandidata za novog člana Kolegija Doma, ali nije želio saopštiti njegovo ime, te dodao da je siguran da će stranke okupljene oko HNS-a činiti vlast od kantona do nivoa BiH.

Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, rekao je da će Šefik Džaferović, poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH biti kandidat te stranke za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma. HDZ još nema prijedlog ko će biti kandidat ove stranke za Kolegij Predstavničkog doma.

U sedmom sazivu Predstavničkog doma biće 14 poslanika iz RS i 28 iz Federacije BiH, koji su izabrani na opštim izborima 12. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije