BiH

Linta: Nema političke volje za kažnjavanje zločinaca

Linta: Nema političke volje za kažnjavanje zločinaca
Linta: Nema političke volje za kažnjavanje zločinaca

GRADIŠKA - Zamjenik predsjednika Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izrazio je ogorčenje činjenicom da ni dvije decenije poslije okončanja rata u Hrvatskoj još nema političke volje da se kazne naredbodavci i počinioci stravičnih zločina nad Srbima.

"Nažalost, i dalje je na ovim prostorima i unutar centara moći međunarodne zajednice prisutna teza da su Srbi zločinci i agresori, a da su Hrvati, Bošnjaci i Albanci žrtve. I dalje vladaju dvostruki aršini prilikom suđenja za ratne zločine i prema žrtvama", rekao je Linta novinarima u Gradišci, gdje je obilježeno 20 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

On smatra da neće biti moguće govoriti o uspostavljanju međusobnog poštovanja i uvažavanja među narodima koji žive na prostorima bivše Jugoslavije, dok god bude prisuna ovakva matrica.

Linta je istakao da je zadatak i obaveza Srba da se stalno sjećaju svojih žrtava i čine sve što je u njihovoj moći da se pozove međunarodna javnost i poruči da za građanski rat u Hrvatskoj glavnu odgovornost snosi režim Franje Tuđmana, čiji je strateški cilj bio stvaranje etnički čiste države.

Podsjetivši da je iz Hrvatske protjerano oko pola milona Srba, Linta je naglasio da se mora istrajavati na poštovanju ljudskih prava i jednakim standardima za sve građane.

Predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije Krsta Žarković kaže da vlasti Hrvatske nisu ništa učinile u vezi sa povratkom Srba.

Žarković je istakao da je sada prvi put jasno da nema ništa od zakonitog povratka Srba u Zapadnu Slavoniju, niti od povratka njihove imovine.

Miroslav Vuković iz Gradiške ispričao je da je u toku akcije hrvatske vojske i policije "Bljesak" 1995. godine izgubio dva strica i članove njihovih porodica.

"Snage UN su obezbjeđivale područje Medara, ali su se u toku noći povukli i ostavili 28 mještana, pretežno civila, žena i djece, koji su nakon toga poklani", rekao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije