BiH

Lovrenović: Obnova socijaldemokratije posljednja šansa

Lovrenović: Obnova socijaldemokratije posljednja šansa
Lovrenović: Obnova socijaldemokratije posljednja šansa

SARAJEVO - Obnova socijaldemokratije u BiH posljednja je prava šansa BiH na njenom evropskom i demokratskom putu, kazao je danas dr Dubravko Lovrenović, dopisni član Akademije nauke i umjetnosti BiH, uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug" u Sarajevu.

Rekao je da se na sesiji o ovom pitanju razgovara u kontekstu izbornog debakla Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) na posljednjim općim izborima.

Lovrenović je kazao da poraz SDP-a takođe dolazi nakon četiri godine kada su birači dali svoju punu podršku, "koja nažalost u SDP-u ne samo da nije iskorištena, nego su sada glasači SDP kaznili za jednu nepromišljenu, bahatu, arogantnu i nekonzistentnu politiku i zapravo SDP doveli pred klasičan izbor - ili će se istinski reformirati i vratiti izvornim principima i vrijednostima socijaldemokracije ili će se nastaviti dalje veritikalno i horizontalno urušavanje stranke, koje bi se završilo sa SDP-om kao jednom minornom strankom.

"Ohrabrujuće je da su neki od vodećih ljudi SDP-a, odnosno potpredsjednik i generalni sekretar, kao znak lične odgovornosti podnijeli ostavku. Istu tu ostavku već je morao i morao bi ponuditi predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji bez sumnje, ne jedini, ali svakako snosi najveću odgovornost za ovakve loše izborne rezultate SDP-a", rekao je Lovrenović.

Istakao je da bi SDP morao na mjesto predsjednika stranke dovesti kredibilnu, poznatu i nekompromitiranu javnu ličnost.

Kao član SDP-a Lovrenović je svim općinskim organizacijama ponudio kao prijedlog za raspravu da predsjednik SDP-a bude Bogić Bogićević.

"Lično smatram da bi Bogićević svojom političkom karizmom, dokazanim bh. patriotizmom, neukaljanošću i nekompromitiranošću za relativno kratak period, naravno ukoliko uspije okupiti odgovarajući tim saradnika, mogao vratiti SDP u sam vrh političkog života BiH", mišljenja je Lovrenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije