BiH

Meron: Spremni smo da vodimo žalbeni postupak u slučaju "Mladić"

Meron: Spremni smo da vodimo žalbeni postupak u slučaju "Mladić"
Foto: Ilustracija | Meron: Spremni smo da vodimo žalbeni postupak u slučaju "Mladić"

NJUJORK - Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodor Meron izjavio je da je Žalbeno vijeće Mehanizma spremno da vodi eventualni žalbeni postupak u predmetu protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića.

Predstavljajući godišnji izvještaj Generalnoj skupštini UN, Meron je rekao da se očekuje da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju sljedećeg mjeseca izrekne generalu Mladiću prvostepenu presudu.

Meron je napomenuo da se pred Žalbenim vijećem Mehanizma vode žalbeni postupci u predmetima "Karadžić" i "Šešelj", te da je u junu počelo ponovljeno suđenje u predmetu "Stanišić i Simatović".

On je podsjetio da je Mehanizam osnovan da bi ispunio ključne obaveze Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te napomenuo da se te obaveze nastavljaju i moraju biti ispunjene čak i nakon zatvaranja ova dva suda.

Meron kaže da Mehanizam ima obaveze prema zaštićenim žrtvama i svjedocima, prema osuđenim licima koja su na odsluženju kazne, kao i prema nacionalnim pravosudnim sistemima koji nastoje da obezbijede pozivanje na odgovornost za zločine počinjene u Ruandi i na području bivše Jugoslavije.

"To su ozbiljne obaveze i ukoliko bi propustili da ih ispunimo, to ne bi samo predstavljalo neuspjeh za nasljeđe međunarodnih krivičnih sudova za Ruandu i bivšu Jugoslaviju, već bi predstavljalo neuspjeh za međunarodno pravosuđe i doveli bi u pitanje sve ono što je izgrađeno tokom posljednjih četvrt vijeka", smatra Meron.

On je naglasio važnost kontinuirane podrške i saradnje država članica kako bi se obezbijedilo "uspješno, blagovremeno i efikasno ispunjenje mandata Mehanizma".

Iako Mehanizam ulazi u period najveće pravosudne aktivnosti, kaže Meron, već planira korake potrebne da bi nakon toga smanjio obim djelovanja, u skladu sa mandatom koji mu je povjeren kao maloj i privremenoj instituciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije