BiH

Milionski transferi, a poslovne knjige u haosu

Milionski transferi, a poslovne knjige u haosu
Milionski transferi, a poslovne knjige u haosu

SARAJEVO - Finansijsko poslovanje Federalnog ministarstva prometa i komunikacija (FMPK), koje transferira ogromna budžetska sredstva krajnjim korisnicima, tokom 2013. godine bilo je na ivici zakona i regularnosti zbog neurednog vođenja knjiga i spornog sklapanja ugovora te su federalni revizori prema ovoj instituciji iskazali mišljenje s rezervom.

Naime, u najnovijem izvještaju za 2013. revizori Ureda za reviziju institucija FBiH iskazali su mnoštvo zamjerki na poslovanje ovog ministarstva, a tri ključne odnose se na malverzacije u vezi s transferiranjem budžetskih sredstava u višemilionskim iznosima pojedinim javnim preduzećima.

Tako revizori, kako navode, nisu mogli potvrditi da je iskazivanje izdataka od oko 13,45 miliona KM na ime kapitalnog transfera JP "Ceste FBiH" izvršeno u skladu za Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH.

"Također se nije mogla potvrditi efikasnost korištenja dijela sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licence u 2012. u iznosu od 13,4 miliona KM, od naplaćenih 26 miliona. Prilikom revizije nije prezentovana dokumentacija koja bi potvrdila da je Ministarstvo u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta predložilo Vladi FBiH program investiranja za navedeni iznos, niti da je Vlada FBiH donijela ovaj program, a što je bio uslov korištenja naprijed navedenih sredstava", primjećuju revizori.

Ured za reviziju također nije mogao potvrditi opravdanost doznačavanja sredstava JP "Željeznice FBiH" po osnovu finansiranja infrastrukture.

"U 2013. godini JP 'Željeznice FBiH' doznačeno je 17.636.667 KM i za sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja 1.925.000 KM. Sa 31. decembrom 2013. ostala je samo evidentirana, a neizmirena obaveza za navedene usluge za decembar", navode, između ostalog, revizori.

Odnos Ministarstva s JP "BH Airlines" je posebno zanimljiv jer FMPK nije vršilo nadzor nad utroškom oko 4,34 miliona KM doznačenih ovom avio-prevozniku u svrhu otplate obaveza po osnovu lizinga za dva aviona.

"Utvrdili smo da su ta sredstva trošena za troškove avio-goriva, održavanje aviona, osiguranje, navigaciju i handing/landing", primjećuju revizori.

Niz je revizorskih preporuka koje FMPK nije usvojio u odnosu na 2012. godinu, a sve se, uglavnom, odnose na sporna ili štetna sklapanja ugovora, nevjerodstojno vođenje poslovnih knjiga i ignoriranje odluka Vlade FBiH.

Inače, budžet FMPK u 2013. iznosio je oko 60,6 miliona KM, od čega se na kapitalne transfere odnosi oko 26,6 miliona, na subvencije javnim preduzećima oko 24,7 miliona KM itd, dok je na plaće i doprinose zaposlenih potrošeno oko 1,35 miliona KM.

Juče smo pokušali stupiti u kontakt i s Enverom Bijedićem, resornim ministrom, kako bismo ga upitali za komentar najnovijeg izvještaja, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Čak 17 novih preporuka

U svom izvještaju na rekordnih 30 strana federalni revizori iznijeli su čak 17 novih preporuka za poboljšanje finansijskog poslovanja FMPK. Između ostalog, revizori ukazuju na nužnu potrebu vjerodostojnog i urednog evidentiranja poslovnih promjena u glavnoj knjizi trezora. Također, revizori upozoravaju i na nužnost poboljšanja sistema internih kontrola, poštivanje zakonskih odredaba, praćenje namjenskog trošenja sredstava i dr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije