BiH

Ministarstvo odbrane samo sebe demantovalo

Ministarstvo odbrane samo sebe demantovalo
Ministarstvo odbrane samo sebe demantovalo

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane BiH, ali i Vijeće ministara BiH našli su se juče pod lavinom kritika, nakon što je MO BiH, u istom danu najprije izdalo saopštenje da nije prekršen zakon i da neće biti istrage zbog učešća Trećeg pješadijskog puka OS BiH u obilježavanju 9. januara Dana RS, a potom to isto saopštenje u cijelosti povuklo.

Na koncu se, kako je rečeno, ispostavilo da će biti analiza dešavanja.

U saopštenju u kojem je Ministarstvo odbrane demantovalo samo sebe stoji da je u povodu događanja u Banjaluci 9. januara u kontekstu angažmana OS BiH, na sastanku menadžmenta Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba BiH, bez prejudiciranja odgovornosti, potvrđena potreba da se izvrši temeljna analiza provedenih aktivnosti i procedura u vezi sa odavanjem počasti.

Iz Ministarstva odbrane ističu da se prethodno saopštenje, emitovano nakon sastanka, povlači u cijelosti, jer, kako se navodi, ne odražava prezentovane stavove. Kako navode, na sastanku ključnog menadžmenta sa načelnikom i zamjenicima načelnika Zajedničkog štaba ocijenjeno je da primjenom uobičajenih metoda u Oružanim snagama BiH, naučenih lekcija, načelnik Zajedničkog štaba identifikuje pitanja u vezi sa nejasnim ili nedovoljno regulisanim procedurama za odavanje počasti koja će biti predložena za održavanje sastanka sa Predsjedništvom BiH. MO i OS BiH uprkos, kako kažu, dnevnopolitičkim pritiscima, ostaju opredijeljeni za izvršavanje zakonskih nadležnosti, kao i za ispunjavanje međunarodnih obveza BiH.

Resorna ministarka Marina Pendeš oglasila se i videoporukom u kojoj kaže da je donesen zaključak da bude zadužen načelnik Zajedničkog štaba, da sa svoja dva zamjenika izanalizira sve aktivnosti koje su vođene i rađene posljednjih nekoliko dana u MO i OS kako bi se utvrdilo da li su postojali određeni problemi, odnosno da li su prekršene procedure.

Čuđenje i šok pokazali su svi koje smo kontaktirali juče da prokomentarišu ovu situaciju, a generalni stav je da ovi događaji pokazuje nesigurnost i neefikasnost, kako MO BiH, tako i Oružanih snaga.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kazao je "Nezavisnim" da sve što se dešavalo u toku dana ukazuje na to da su se "stranci" vratili sa godišnjeg.

"Očigledno je da je MO pod političkim uticajem, ne samo domaćih, nego i stranaca. Očigledno je nakon povratka nekih stranaca s godišnjih odmora, došlo i do promjene stava u MO BiH", rekao je Dodik.

Sifet Podžić (DF), predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, ističe da ne zna šta se događa u MO, ali da ova situacija pokazuje da postoje problemi koje treba što prije rješavati.

Dušanka Majkić (SNSD), član Zajedničke komisije, ocijenila je pak da sve ovo pokazuje da je ministrica Pendeš pod velikim pritiskom.

"Očito je u Ministarstvu haos i na nju je izvršen pritisak da sve uradi drugačije. Očekujem sastanak sa Predsjedništvom BiH. Ovo je veoma loša situacija za BiH, jer pokazuje na kojem nivou počivaju OS BiH, i postavlja pitanje na koga se osloniti. Ovo neće donijeti dobro nikome, naročito onima koji su sve ovo zakuhali", kazala je Majkićeva.

Oglasio se i Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, te na odgovornost pozvao Pendeševu i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara, a zbog potpunog rasula u strukturi upravljanja Ministarstva odbrane, kao i nanošenja štete ugledu Ministarstva i države BiH u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Kojović dodaje da je posljednji incident sa povlačenjem saopštenja o sastanku predstavnika Ministarstva sa predstavnicima Oružanih snaga  kap koja je prelila čašu i zahtijeva da ministrica i zamjenik podnesu ostavke.

Iako smo pokušavali kontaktirati sve nadležne u ovom ministarstvu, juče niko nije želio odgovoriti na pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije