BiH

Na izborima učestvuje 79 stranaka

Na izborima učestvuje 79 stranaka
Na izborima učestvuje 79 stranaka

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je juče 79 političkih partija, dok pet stranaka nije dobilo odobrenje za učešće na opštinskim izborima u oktobru 2008. godine.

Saopštila je ovo juče Maksida Bajramović, portparol CIK-a, dodajući da je ovjereno i 236 nezavisnih kandidata, čime su stekli pravo učešća na opštinskim izborima.

Zbog neispunjavanja zakonskih uslova CIK BiH odbila je ovjeru za Bosanskohercegovačku stranku prava, Zelene BiH, BH Slobodne demokrate, Demokratski centar BiH i Hrvatsku čistu stranku prava "Dr Ante Starčević".

Bajramovićeva je kazala da su preostale stranke koje su imale nedostatke kod podnošenja prijava ispravile propuste u roku od 48 časova, koliko im je ostavila CIK BiH. Stranke koje nisu ovjerene mogu podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku dva dana od prijema odluke CIK-a.

"Četiri stranke morale su da promijene naziv kako ne bi zbunjivale birače, jer su prije njih na sudu registrovane stranke sa veoma sličnim nazivima", rekla je Bajramovićeva.

Stranke sa novim nazivima su: Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) za evropsku BiH, Srpska demokratska stranka (SDS) 1990 - izvorna - Pokret za Srbsku, Srpska narodna radikalna stranka (SNRS) RS - Banjaluka i Socijaldemokratska unija (SDU) 2002 BiH - Stranka socijalne pravde.

Bajramovićeva je kazala da su se 34 nezavisna kandidata prijavila za predstavnike nacionalnih manjina.

"Oni imaju status nezavisnog kandidata, bez obzira da li ih je kandidovala stranka, udruženje građana ili oni sami", objasnila je Bajramovićeva.

CIK BiH juče je završila proces provjere i ovjere političkih subjekata, a od 8. do 17. juna stranke mogu da prijave koalicije u izbornim jedinicama za koje su se registrovale.

Za kampanju dodatnih 350.000 KM

CIK BiH juče je utvrdila i operativni plan za realizaciju izbora u Srebrenici nakon izmjene Izbornog zakona koji omogućava svim stanovnicima ove opštine da glasaju u ovoj izbornoj jedinici bez obzira na mjesto stanovanja.

"Predstavnici CIK-a i Ministarstva inostranih poslova BiH posjetiće nekoliko gradova u SAD gdje žive Srebreničani. Planirana je i posjeta nekoliko gradova u Srbiji kako bi se obavijestili birači o načinu glasanja i ispunjavanju obrazaca", rekla je Bajramovićeva. Zbog ove kampanje CIK je tražila od Ministarstva finansija i trezora BiH dodatnih 350.000 KM, a međunarodna zajednica finansiraće predizborne spotove s oko 100.000 KM. Za održavanje opštinskih izbora planirano je 11 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije