BiH

Nastavljeno suđenje za zločin na području Bosanskog Petrovca

Nastavljeno suđenje za zločin na području Bosanskog Petrovca
Nastavljeno suđenje za zločin na području Bosanskog Petrovca

SARAJEVO - U nastavku suđenja Slavku Stričeviću za zločin na području Bosanskog Petrovca, svjedoci optužbe ispričali su pred Kantonalnim sudom u Bihaću kako su saznali za zarobljavanje i ubistvo trojice pripadnika Armije BiH (ABiH).

Svjedok Davud Gvozdenović kazao je da su se 28. juna 1992. kod Pošte u selu Bravsko okupili mještani, od kojih je saznao da su zarobljena tri nepoznata mladića.

- Dvojica zarobljenika su podignutih ruku bili okrenuti prema zidu Pošte, dok je treći razgovarao s nekim. Nisam se puno zadržao, nekih 20 minuta, i tek kasnije sam čuo da su ih zarobili Rade Šobot i Dane Babić, kao i da je jedan od zarobljenika ubijen pred Poštom a druga dva kod Dervišove jame - naveo je Gvozdenović.

On je potvrdio da je među okupljenim mještanima vidio optuženog Stričevića, koji, po njegovom sjećanju, nije bio naoružan.

Svjedok Dane Babić ispričao je da mu je tog jutra komšija rekao da su u selo ušla tri mladića koja su pitala kuda se ide za Bihać.

- Vidio sam u blizini te mladiće, bili su iscrpljeni, izmoreni. Kasnije sam od mještana čuo da je Obren Ožegović ubio dva zarobljenika kod Dervišove jame - kazao je ovaj svjedok.

Stričević je optužen da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske (RS), u drugoj polovini juna 1992., zajedno s Obradom Ožegovićem i Milutinom Babićem, tadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), ubio tri zarobljenika - Mustafu Cikotu, Emsuda Smailovića i Sadka Burnića.

Svjedok Stevan Latinović potvrdio je da je pred Poštom vidio mrtvog zarobljenika, ali da ne ne zna ko ga je ubio.

On je naveo da je s ostalim mještanima išao prema lokalitetu Dervišova jama, gdje su odnijeli mrtvo tijelo ubijenog i odveli druga dva zarobljenika.

- Čuo sam dva rafala, ali sam bio preplašen i sagnut pa nisam vidio ko je pucao u njih - kazao je Latinović.

Svjedok Milorad Karanović, kao ni ostala trojica svjedoka, tokom iznošenja iskaza nije direktno povezao osumnjičenog Stričevića s ovim zločinom.

Advokat Jovo Pilipović, branilac optuženog, na ročištu je ponovo zatražio prekid postupka i vještačenje zdravstvenog stanja Stričevića.

Odbrana je istakla da je optuženi srčani bolesnik pod jakom terapijom i da zbog toga ne može aktivno učestvovati u procesu.

Reuf Kapić, predsjedavajući Sudskog vijeća, odbacio je ovaj prijedlog obrazloživši da se saslušava manji broj svjedoka, da se prave pauze, kao i da se ročišta zakazuju svakih 30 dana.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. maj, prenosi BIRN - Justice Report.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije