BiH

"Ne isporučujte municiju Ukrajini"

"Ne isporučujte municiju Ukrajini"
"Ne isporučujte municiju Ukrajini"

MOSKVA, BANJALUKA - Rusija je pozvala BiH da ne isporuči municiju Ukrajini s obzirom na to da je i sama prošla kroz bratoubilački rat, javila je danas ruska agencija ITAR-TASS, citirajući Aleksandra Lukaševiča, portparola ruskog ministarstva inostranih poslova.

"Apelujemo na vlasti BiH da odustanu od planova da Kijevu isporuče municiju. Takvi planovi su u suprotnosti sa međunarodnim normama, standardima OEBS-a, posebno u sklopu Foruma za bezbjednost i saradnju", rekao je on, izrazivši zabrinutost da bi pomenuta municija mogla da bude iskorištena za "nastavak granatiranja naselja i ubijanje civila" te da neće doprinijeti mirnom rješavanju konflikta, a da će dovesti do novih besmislenih žrtava među civilnim stanovništvom.

Suvad Osmanagić, direktor "Unis Groupa", ranije je najavio da će Ministarstvo trgovine danas odlučiti da li će toj firmi odobriti izvoz u Ukrajinu i zaprijetio tužbom ako do izvoza ne dođe.

Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra spoljnih poslova BiH, Nezavisnim je u ponedjeljak izjavila da je ambasador BiH u Moskvi ranije bio pozvan na razgovor i tom prilikom su Rusi izrazili zabrinutost zbog odluke da se oružje isporuči, te da je Zlatko Lagumdžija, ministar spoljnih poslova, rusku zabrinutost proslijedio Predsjedništvu BiH, koje je zamolio da pomogne da se riješi situacija.

Nakon što Predsjedništvo nije reagovalo, Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, podnio je ostavku, jer je odbio da potpiše isporuku te municije.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, smatra da je njena stranka dobila satisfakciju time što je njen ministar odbijanjem da stavi potpis na izvoz naoružanja omogućio da stranka ne učestvuje u slanju oružja u konfliktno područje.

"Ispoštovali smo zakone ove zemlje koji regulišu ovu materiju i odluke EU da u zemlju u kojoj su čak samo tenzije, a ne samo sukob, oružje ne treba izvoziti. Dakle, postupili smo ispravno, obavijestili javnost, mi smo završli svoju misiju i svi koji se odluče da dozvolu izdaju snose odgovornost", rekla je ona.

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, smatra da bi prije odluke trebalo dobiti izvještaj nadležnih, a onda obaviti raspravu u parlamentu.

"Naravno da BiH ima interes da u skladu sa međunarodnim konvencijama i standardima koristi svoje resurse. Ali ovdje očito ima previše politizacije i zato ne mogu komentirati niti ostavke niti mišljenja onih koji su cijelu priču pokrenuli", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije