BiH

Nova istraga o izdavanju CEMT dozvola

Nova istraga o izdavanju CEMT dozvola
Nova istraga o izdavanju CEMT dozvola

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH otvorilo je novu istragu protiv Nikole Šege, nekadašnjeg sekretara Ministarstva komunikacija i prometa (MKP) BiH, te još nekolicine bivših zvaničnika ovog ministarstva, u vezi s izdavanjem i distribucijom CEMT dozvola za međunarodni drumski prevoz u 2009. godini.

Prema saznanjima "Nezavisnih", koja su nam jučer potvrđena iz ovog ministarstva, s tim u vezi pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) posjetili su ovu instituciju, zahtijevajući određenu dokumentaciju u svrhu prikupljanja dokaza.

"Mogu vam potvrditi informaciju da su pripadnici SIPA dolazili, po nalogu Tužilaštva BiH, a njihova posjeta se odnosi na istragu o raspodjeli CEMT dozvola za 2009. godinu", rekao je Igor Pejić, sekretar Ministarstva.

On pojašnjava kako je riječ o aktivnostima istražnih organa s kojima je Ministarstvo upoznato još od 2010. godine.

"SIPA je već ranije bila u Ministarstvu radi pribavljanja određene dokumentacije, koja je vrlo obimna. Ministarstvo u svakom slučaju bezuvjetno podržava rad nadležnih tijela, te će dostaviti svu traženu dokumentaciju kojom raspolaže. Postupak pripreme te dokumentacije je u toku", potvrdio je Pejić.

Inače, sama priča o malverzacijama u vezi s izdavanjem ovih dozvola prevoznicima datira unazad čitavu deceniju.

Vrijedi podsjetiti, Tužilaštvo je već vodilo predmet po istom osnovu, ali kada je u pitanju izdavanje dozvola za 2007. godinu.

Tužilaštvo je tada teretilo sedam osoba, ali su na kraju procesuirani i osuđeni Nikola Šego, Mirko Šekara i Enis Ajkunić.

Naime, nakon raznih peripetija, Apelacioni odjel Suda BiH 2013. donio je drugostepenu presudu kojom su odbijene kao neosnovane prethodno upućene žalbe njih trojice.

Istovremeno, Sud je uvažio žalbu Tužilaštva BiH kojom je tako preinačena presuda iz 2012. godine, prema kojoj su sva trojica dobila po dvije godine zatvora, a ovom presudom kazne su im povećane na po tri godine zatvora.

Podsjećamo, 2012. okončan je proces u kojem su Šego, Šekara i Ajkunić proglašeni krivima da su od 25. oktobra 2006. do 10. januara 2007. godine, kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH, u cilju pribavljanja imovinske koristi drugom, iskoristili svoj službeni položaj.

Oni su optuženi da su donijeli spornu odluku o raspodjeli CEMT dozvola pravnim osobama s područja BiH "u cilju pribavljanja koristi odabranim cestovnim prijevoznicima, pri čemu su teže povrijedili prava drugih".

Budući da se nova istraga odnosi na 2009. godinu, sada se postavlja pitanje da li će biti otvorene istrage, odnosno da li se vode istrage i za 2008. i sve godine prije i poslije toga, do dolaska nove garniture u Ministarstvo, budući da se CEMT dozvole izdaju za svaku kalendarsku godinu pojedinačno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije