BiH

Okvirnom strategijom saobraćaja BiH 3.970 kilometara postaje državna cesta?

Okvirnom strategijom saobraćaja BiH 3.970 kilometara postaje državna cesta?
Foto: Ilustracija | 3.970 kilometara postaje državna cesta?

SARAJEVO, BANJALUKA - Okvirnom strategijom saobraćaja BiH 3.970 kilometara puta kategorisano je kao državna cesta, što je neprihvatljivo za Republiku Srpsku, jer se, kako kažu, otvara mogućnost zloupotrebe imovine.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da nije isključeno da po osnovu ove strategije i kategorizacije Savjet ministara BiH odluči da zaista određene dionice puteva, uglavnom autoputeva u BiH, proglasi državnim i na taj način od entiteta preuzme upravljanje i održavanje.

"Neki naši putevi u budućnosti bi mogli biti proglašeni državnim na osnovu novih propisa koji potencijalno mogu biti doneseni na osnovu Strategije ili da se putni pravci koji se namjeravaju graditi proglase državnim i onda se traži zajedničko finansiranje", rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, dodajući da će o tome biti riječi na današnjoj zajedničkoj sjednici vlada RS i FBiH u Sarajevu.

Prema nezvaničnim informacijama, u određenim krugovima već se pojavila ideja da neki putni pravci, prije svega koridor 5c, budu proglašeni državnim. Trenutno ovim koridorom upravljaju "Autoceste FBiH", odnosno Vlada FBiH, koja vjerovatno ne bi imala ništa protiv da na državu BiH prenese ovu imovinu. Pored kategorije državni, Okvirnom strategijom saobraćaja putevi  u BiH još su kategorisani kao sekundarni, odnosno regionalni, koji su dugi 4.611 kilometara, i 14.200 kilometara ostalih tj. lokalni. Na ovu kategorizaciju RS još ranije je uputila prigovor, ističući da je putna infrastruktura u isključivoj nadležnosti entiteta i da BiH ne može biti vlasnik infrastrukture.

"Ako imamo državne puteve, ako imamo vlasništvo nad infrastrukturom s nivoa BiH, onda bi se pojavili novi upravljači tom infrastruktrom, što je protivno Ustavu RS i Dejtonskom sporazumu", rekao je Trninić.

U posljednja dva dana pokušali smo dobiti i odgovor od Savjeta ministara BiH, odnosno Ministarstva transporta i komunikacija BiH zbog čega je u Okvirnoj strategiji put kategorisan kao državni, ali smo ostali uskraćeni za njega. Takođe, jedno od pitanja koje smo poslali Ministarstvu transporta i komunikacija bilo je i to da li postoji mogućnost da se neki putevi proglase državnim, ali ni na njega nismo dobili nikakav odgovor.

Podsjećanja radi, poslije velikih pritisaka međunarodne zajednice i opasnosti da se obustavi finansiranje svih infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja, Savjet ministara u julu prošle godine usvojio je Okvirnu strategiju saobraćaja za period 2016  2030. godina. Veći dio ove strategije je usaglašen, međutim neki dijelovi su ipak ostali sporni.

Izgradnja petlje od Johovca do Rudanke

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da će uskoro u Londonu s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) razgovarati o finansiranju projekta izgradnja petlje od Johovca do Rudanke, ukupne vrijednosti 70 miliona evra.

"Tu bi trebalo da budu grant sredstva od 20 odsto, znači oko 14 miliona evra", rekao je Trninić.  Naveo je da je riječ o projektu o kojem je razgovarano u Trstu, odnosno o petlji dugoj šest kilometara, koja spaja autoput "9. januar" s budućim koridorom 5c kod Doboja.

Takođe, na sastanku sa EBRDom trebalo bi da bude riječi i o finansiranju puta od Foče do Šćepan Polja, a neizbježna tema biće i pitanje povećanja akciza s obzirom na to da je ranije isticano da  bez novog zakona o akcizama neće biti ni novih sredstava.

Brojevi

  • 14.200 kilometara lokalnih puteva
  • 4.611 kilometara regionalnih puteva

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije