BiH

Pavić: Srpska je trn u oku od kada je stvorena

Pavić: Srpska je trn u oku od kada je stvorena
Pavić: Srpska je trn u oku od kada je stvorena

BEOGRAD - Kada se prijeti predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ustvari se prijeti Republici Srpskoj koja je trn u oku od kada je stvorena i biće dok god su iste strukture u vlasti na prvom mjestu u Vašingtonu, ali i u Sarajevu, rekao je politikolog Aleksandar Pavić iz Fonda strateške kulture.

"Republika Srpska je dobra, jedino kada daje ustupke. Bila je mnogo dobra početkom ovoga veka kada je puštala da joj smenjuju funkcionere, pravila ustupke na svakom koraku, ukidala vojsku...Čak ni onda nije bila skroz dobra, ali sad pogotovo ne valja kada pruža otpor, to jest, kada insistira na onome što je potpisano u Dejtonu", rekao je Pavić.

On je ocijenio da su se prijetnje hapšenjem predsjedniku Republike Srpske mogle očekivati, pogotovo zato što se poseglo za referendumom, koji Zapad tretira kao veću opasnost od nuklearnog rata u svijetu.

"U stvari, zna se o čemu je reč - sutra može da dođe u pitanje i ceo aranžman koji je veštački napravljen 1995. godine u Dejtonu, a koji je održao mir, i jednostavno to je nešto što se ne sme dozvoliti kao presedan", zaključio je Pavić.

On je ocijenio da Dodik smeta jer je neko ko je izrastao u vrlo jakog srpskog lidera i koji uopšte ne "srbuje" u klasičnom smislu, nije neki ultranacionalista i jednostavno brani interese svoje države i svog naroda.

"Ali, to smeta. To smeta i u Srbiji, to smeta i u Republici Srpskoj, i svuda gde neki srpski lider brani interese svog naroda", ocijenio je Pavić.

On je poručio da se na napade treba navići, jer će ih biti uvijek, kad god srpski narod bude branio ono što je njegovo.

"Podvučena je crvena linija ispod koje se ne može ići i jednostavno moramo da budemo spremni - i Dodik i Srbi u Republici Srpskoj i svi Srbi, na ovakve napade", zaključio je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije