BiH

Politička trgovina blokirala imenovanja

Politička trgovina blokirala imenovanja
Politička trgovina blokirala imenovanja

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH ni danas, drugu sjednicu zaredom, nije imalo političke saglasnosti o imenovanju direktora u nekoliko bh. institucija među kojima je i potvrđivanje direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Izjašnjavanje o kadrovskim rješenjima odgođeno je za neku od narednih sjednica, što se, sudeći po današnjim izjavama nekih ministara, neće tako brzo desiti jer saglasnosti nema, a pozicije su upražnjene u desetinama agencija.

Uz potvrđivanje direktora RAK-a, među politički najspornijim imenovanjima su izbor nove uprave Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), čijem je aktuelnom direktoru Siniši Macanu istekao mandat.

Za direktora RAK-a konkursna procedura davno je okončana i Vijeće Agencije jednoglasno je na ovu funkciju predložilo Srđana Rajčevića. Taj prijedlog Vijeće ministara dobilo je još 30. maja, ali imenovanje nije potvrdilo mada su, prema Zakonu o komunikacijama BiH, bili dužni to uraditi u roku od 30 dana.

U slučaju IDDEEA konkurs za novog direktora nije ni raspisan, dok je za upravu BHANSA konkurs zatvoren krajem jula prošle godine, ali procedura nije završena.

I prije okončane konkursne procedure, Vijeću ministara predloženo je da za članove nove privremene uprave BHANSA imenuje Davorina Primorca, koji je zet lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, te Amera Kapetanovića i Damira Ćopića. I ova tačka dnevnog reda odgođena je juče za neku novu sjednicu.

Ministar vanjskih poslova BiH i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, čija je stranka nezvanično najviše zainteresovana da svog čovjeka ubuduće ima na čelu IDDEEA, juče je kazao da se "o kadrovskim rješenjima nije razgovaralo jer je prije toga potrebno raspisati konkurse". Lagumdžija smatra da sva imenovanja treba završiti u paketu, te podsjetio da je ranije postojao međustranački dogovor da Srbima pripadne RAK, a Bošnjacima IDDEEA.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić (SNSD) bio je otvoreniji pa je izjavio da nije bilo imenovanja jer "BiH počiva na pogodbama".

"Ne možete reći 'mi nećemo imenovati direktora RAK-a jer čekamo da se raspiše konkurs za poziciju za koju smo mi zainteresovani'. Od ove zemlje se ne smije praviti krčma. Oni koji misle da se pogađaju, ucjenjuju i da od svega prave buvljak, to mogu raditi, ali bez mene", kazao je Špirić poručivši da će "sve biti rađeno po proceduri ili će sve čekati".

Plamenko Čustović, predsjednik Vijeća RAK-a, izjavio je danas da Vijeće ministara treba učiniti sve da se što prije uspostavi potpuna funkcija ove agencije potvrđivanjem direktora, koji će imati puna ovlaštenja. Podsjetio je i da je Kemal Huseinović još na čelu RAK-a mada mu je mandat istekao prije osam godina.

"Vijeće ministara mora uraditi sve da se prekine ova privremena situacija koja traje osam godina. Mi smo uradili svoj posao i jednoglasno predložili Srđana Rajčevića. Ne znam šta još možemo uraditi, sutra ćemo održati sjednicu Vijeća i zauzeti stav", naglasio je juče Čustović.

U slučaju BHANSA, čije je sjedište u Mostaru, problem imenovanja stalne uprave takođe dugo traje jer su od njenog osnivanja 2009. godine na čelu vršioci dužnosti direkora (Marin Raspudić), i v.d. zamjenika direktora (Đelal Hasečić i Damir Ćopić). Za provođenje lani zatvorenog konkursa osnovane su dvije komisije, ali nijedna nije uradila posao i Vijeću BHANSA još nije predložila najbolje kandidate.

"Umjesto toga, do okončanja konkursne procedure, predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda predložio je za novog v.d. direktora BHANSA Davorina Primorca, a ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić predložio je da v.d. zamjenika direktora umjesto Đelala Hasečića bude Amer Kapetanović. Drugi v.d. zamjenika direkora ostao bi Damir Ćopić", rekao nam je juče Omer Kulić, savjetnik ministra Hadžića (SDP) i predsjedavajući Vijeća BHANSA.

Kulić za predloženog Davorina Primorca, koji je još član Vijeća BHANSA, tvrdi da je najobrazovaniji hrvatski kadar o pitanjima zračne plovidbe u BiH.

"To što je zet Dragana Čovića trenutno mu je najveći 'minus' i najveća otežavajuća okolnost, jer je riječ, zaista, o najobrazovanijem stručnjaku", dodao je Kulić istakavši da koverte, pristigle prošlog ljeta na konkurs raspisan za izbor stalne uprave BHANSA još nikada nisu ni otvorene.

Entitetima jednak iznos pomoći

Vijeće ministara BiH donijelo je juče odluku o podjeli novca osiguranog iz državnog budžeta i onog prikupljenog na namjenskim računima za pomoć stanovništvu na područjima pogođenim poplavama sredinom maja.

Tako će dosad prikupljenih 10,1 milion KM biti raspoređeno u iznosu od po 49 odsto za FBiH i RS, a dva odsto namijenjeno je Brčko distriktu.

Vijeće ministara BiH primilo je juče k znanju Informaciju Ministarstva sigurnosti o poduzetim aktivnostima po dostavljenoj naredbi Tužilaštva BiH za provedbu istrage protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca. Upoznato je i s Informacijom SIPA o postupanju Tužilaštva BiH, koje je protiv Zupca podiglo optužnicu i naredilo da mu se zabrani pristup tajnim podacima.

"Vijeće ministara BiH će se o ovom pitanju izjasniti nakon što svoj stav utvrdi nadležna institucija BiH, odnosno Neovisni odbor Parlamentarne skupštine BiH", saopšteno je iz Vijeća ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije