BiH

Pusić: Hrvatska prepušta dva ostrva Bosni i Hercegovini

Pusić: Hrvatska prepušta dva ostrva Bosni i Hercegovini
Pusić: Hrvatska prepušta dva ostrva Bosni i Hercegovini

ZAGREB - Hrvatska vlada namjerava da u saborsku proceduru pošalje sporazum iz 1999. godine, po kome Hrvatska prepušta Bosni i Hercegovini vrh poluostrva Klek i Veliki i Mali Školj, dva mala ostrva u malostonskom zaljevu, potvrdila je ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

"Hrvatska se ničeg ne odriče već definiše granice svoje teritorije, ne samo na tim tačkama, nego na 1.000 kilometara granice", izjavila je za Hrvatski radio i dodala da je to dugotrajna i komplikovana procedura koja je postignuta u vrijeme tadašnjih predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i BiH Alije Izetbegovića.

"Sporazum je bio spreman za ratifikaciju 2005, ali iz nekih razloga tada nije ratifikovan, pa je vrlo vjerovatno da će na taj način i u toj formi biti ponovo predložen za ratifikaciju", rekla je ona i naglasila da se o tome u Hrvatskoj razgovara već nekoliko mjeseci.

Pusićeva i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljnih poslova Zlatko Lagumdžija razgovarali su prošlog petka u istarskom gradiću Motovunu o koridoru kroz Neum u BiH i rješavanju otvorenih graničnih pitanja između dvije zemlje.

Veliki i Mali Školj u malostonskom odnosno neumskom zaljevu treba da pripadnu Bosni i Hercegovini, ali Hrvatska pri tome mora imati mogućnost da na odgovarajući način poveže svoju teritoriju, rekao je o razgovorima na tu temu Lagumdžija za "Dnevni avaz", a prenose hrvatski mediji.

"Izvesno je da će Hrvatska jednog dana imati interes da iz turističkih i strateških razloga poveže poluostrvo Pelješac s ostatkom države što će se obezbijediti gradnjom mosta; za BiH je važno da taj saobraćajni objekat bude izgrađen prema međunarodnom pravu i pravu BiH", rekao je on.

Lagumdžija je odbacio mogućnost da bi BiH i Hrvatska "trgovale" Pelješkim mostom u zamjenu za Veliki i Mali Školj i vrh poluostrva Kleka, ističući kako je "takvo što možda primjereno za pijacu, ali ne i za odnose dviju država".

Rekavši da je najveći interes BiH pristup luci Ploče, Lagumdžija je dodao da je prošlo vrijeme kad je neko nekog pokušavao da prevari i kako je to bit nove politike vlada dvije države. On je potvrdio da će 19. septembra u Briselu biti održan sastanak s predstavnicima Evropske komisije čiji je cilj utvrditi mogućnost rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom u oblasti saobraćaja, zdravstva i graničnog režima.

"Treba učiniti sve da BiH i Hrvatska kao dva dobra susjeda i prijateljske zemlje probaju pokušati da nađu što bolju zajedničku poziciju koja je u zajedničkom interesu, a onda vidjeti koliko je moguće da to bude prema standardima EU", rekao je Lagumdžija i najavio da će se nakon razgovora tražiti podrška EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije