BiH

Reformski zakoni moraju na reformu

Reformski zakoni moraju na reformu
Reformski zakoni moraju na reformu

BANJALUKA - Narodna skupština RS raspravljala je danas o nacrtima četiri zakona iz seta reformskih mjera koje priprema Vlada RS, s ciljem popravljanja poslovnog ambijenta.

Radi se o zakonima o poreskom postupku, inspekcijama, Komunalnoj policiji i preduzetničkoj djelatnosti.

Prvi put protiv većine predloženih mjera bili su poslanici i vladajućeg i opozicionog bloka, dok je Miladin Kovač, poslanik SNSD-a, pozvao Vladu da zakone povuče ili da ih značajnije promijeni. Kovač je, međutim, decidno rekao da kritika tih zakona ne znači i kritiku rada Vlade, uz napomenu da SNSD danas neće glasati protiv nacrta, nego će ulagati amandmane.

Prema njegovim riječima, najvažnija primjedba je da se pojedine odredbe koje se odnose na rad inspekcije i kontrolnih organa kose sa temeljnim zakonima iz te oblasti. On je naveo primjer Komunalne policije, kojoj se daju ovlaštenja u kontroli rada privrednih subjekata na način kako to nije predviđeno Zakonom o Komunalnoj policiji.

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba DNS-a, rekla je da bi ovakvi zakoni, ukoliko bi bili usvojeni u trenutnoj formi, izazvali mnogo problema u primjeni.

Jedna od predviđenih mjera, kako je rekla, je sankcija zatvaranje firme.

"Mi smatramo da je ta mjera rigorozna i represivna i mislimo da prije toga sankcija treba biti novčana kazna", rekla je ona.

Očekivano, opozicionari nisu štedjeli riječi kritike prema setu zakona, a Miladin Stanić, poslanik SDS-a, rekao je da se radi o "setu praznih zakona" i pozvao Vladu da podnese ostavku.

"I primjedbe poslanika pozicije pokazuju da je Vlada ušla u duboki ćorsokak i jedino što im preostaje jeste da budu smijenjeni ili da podnesu ostavku", rekao je on. Jedna od njegovih primjedbi je da Poreska uprava godinama toleriše poreske dugove "privilegovanih preduzeća".

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, rekao je da Vlada finansijsku disciplinu prvo treba uvesti u javne institucije, pa tek onda tražiti od privatnika više novca.

"Ova vlada nije ispunila ni očekivanja SNSD-a, a kamoli opozicije, a o javnosti da i ne pričamo", rekao je Čavić.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, rekao je da su u izradi zakona učestvovali i predstavnici poslodavaca i sindikata te da niko nije imao primjedbe, osim jedne koja se pojavila uoči same skupštinske rasprave.

On je napomenuo da se spomenutim zakonima rješavaju neki od najvećih problema među kojima su rad neregistrovanih firmi koje su nelojalna konkurencija, rad na crno, primjedbe na rad kontrolnih organa i fiktivno odjavljivanje firmi kako bi se izbjeglo plaćanje obaveza.

"Sve mjere koje predlažemo usmjerene su protiv onih koji nelegalno rade i podrška su poslodavcima koji rade u skladu sa zakonom", rekao je on.

Glasanje je planirano za sutra, a očekuje se da će svi Vladini zakoni proći u fazu javne rasprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije