BiH

SIPA kupuje oružje i opremu

SIPA kupuje oružje i opremu
SIPA kupuje oružje i opremu

SARAJEVO - Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ušla je u proceduru nabavke oružja i policijske opreme, za šta će iz budžeta izdvojiti oko 260.000 KM.

S tim u vezi, SIPA je raspisala dva tendera te kroz četiri lota namjerava kupiti novo oružje i opremu (kacige i štitove).

Prema detaljima prvog tendera, Agencija je naručila automatske puške devet mm, za koje će izdvojiti oko 105.000 KM, ali nije poznato koje i kojeg proizvođača.

Uz njih, SIPA će kupiti i sofisticirane balističke kacige s komunikacijom, a o kakvoj je opremi riječ govori i cijena od 100.000 KM.

Putem drugog tendera Agencija za istrage i zaštitu kupuje pištolje 9x19 mm (22.000 KM), a uz njih i balističke štitove, za koje je planirano oko 30.000 KM iz budžeta.

Tačno 10. oktobra "Nezavisne" su poslale upit Agenciji u vezi s ovom nabavkom, budući da nije poznato o kakvom je oružju i opremi riječ, za koje namjene se nabavlja i ko će to oružje, kacige i štitove koristiti (pretpostavljamo taktičke jedinice).

Odgovor, u kojem je otkriveno malo šta korisno, dobili smo sedam dana kasnije te nam je tek potvrđeno da se ovo oružje i oprema nabavljaju za potrebe operativnih aktivnosti Jedinice za specijalnu podršku.

"Obavještavamo vas da se ova oprema nabavlja u skladu sa članom 8. Zakona o javnim nabavkama, odnosno Pravilnikom o dodjeli ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti, koji predviđa provođenje postupka u dvije faze", naveli su iz SIPA.

Nadalje pojašnjavaju kako prva faza podrazumijeva kvalifikaciju potencijalnih ponuđača u pogledu zaštite sigurnosti povjerljivih informacija u toku samog postupka, a druga faza, koja se provodi samo s kalifikovanim ponuđačima,  ne dozvoljava bilo kakvo preferiranje proizvođača naoružanja ili države porijekla.

"S obzirom na to da se radi o sigurnosno osjetljivoj opremi, ne možemo vam dati informacije o vrsti i količini iste", zaključili su iz SIPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije