BiH

Sarajevo: Na zgradi Ambasade Srbije grudve snijega

Sarajevo: Na zgradi Ambasade Srbije grudve snijega
Sarajevo: Na zgradi Ambasade Srbije grudve snijega

SARAJEVO - Policija je blokirala oba prilaza zgradi Ambasade Srbije u Sarajevu, koju grudvama snijega gađaju učesnici protesta zbog hapšenja penzionisanog generala armije BiH Jovana Divjaka u Beču, javlja izvještač Srne.

Na protestima, koji su počeli oko 13.00 časova pred zgradom austrijske Ambasade u Sarajevu, učestvuje nekoliko hiljada građana, koji traže  hitno oslobađanje Divjaka, koji je u Beču uhapšen na osnovu Interpolove potjernice koju je za njim raspisalo Tužilaštvo Srbije zbog ratnih zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine

Učesnici protesta su se prethodno na kratko zadržali pred zgradom OHR-a, te pred zgradama Predsjedništva BiH, gdje su blokirali glavnu saobraćajnicu - ulicu Maršala Tita, te parlamenta BiH.

Okupljeni sa zviždaljkama, transparentima i fotografijama sa Divjakovim likom, uzvikuju parole "Jovo Srbine, čaršija je uz tebe", "Raja je uz tebe", "Izdrži Jovo", "Živjela BiH", "Ne damo Jovu".

Divjak uhapšen je 3. marta na aerodromu u Beču, na osnovu interpolove potjernice koju je za njim raspisalo Tužilaštvo Srbije. On je optužen za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42 pripadnika JNA, 73 ranjena, dok ih je 215 zarobljeno.

Nekadašnjem generalu JNA, a potom i generalu Armije BiH austrijski sud odredio je juče ekstradicioni pritvor od 14 dana.

Galijašević: Divjak dio kriminalnog miljea

BANJALUKA - Ekspert za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević izjavio je Srni da je ratni komandant Armije BiH Jovan Divjak, koji je uhapšen 3. marta na aerodromu u Beču, otputovao u Austriju da podigne novac sa svoga računa u Hipo banci, gdje ima oročena sredstava zajedno sa sarajevskom strukturom političara okupljenih oko Agencije za pomoć muslimanima (TWR), na čijem čelu je Fatih El Hasanei.

On je rekao da je posredstvom ove organizacije, u kojoj su aktivno djelovali Haris Silajdžić, Bakir Izetbegović, Hasan Čengić, Senad Šahinpašić Šaja, švercovano oružje i vojna oprema za muslimansku vojsku, dovođeni i finansirani mudžahedini i policijske garnitura oko tadašnje vlasti u Sarajevu, a ima dokaza i da je od tog novca potkupljivana i međunarodna zajednica.

"(Lider Stranke za BiH Haris) Silajdžić je kao ratni ministar inostranih poslova BiH ovlastio Fatiha El Hasaneia da upravlja sredstvim i računima BiH u ovoj ageniciji u Beču o čemu imam dokumente.  Ova agencija je danas registrovana u Pragu, jer je protiv nje otvorena istraga  u Beču, a sve vrijeme rata u BiH ona je egzistirala u Beču", istakao je Galijašević.

On je naglasio da je Divjak svjedok i učesnik svih tih radnji i može dati korisne informacije o tokovima novca sa računa ove agencije.

Galijašević je podsjetio da je Divjak, preko određenih organizacija i firmi registrovanih u Austriji,  učestvovao i u švercu naoružanja i opreme ne samo u proteklom ratu, već i danas i da može biti zanimljiv i sa stanovišta organizovanog kriminala.

"Jedan kontingent oružje Divjak je prodavao Teritorijalnoj odbrani BiH i Hrvatskoj vojsci u Busovači. Podsjećam da je Divjaka kaznila i JNA, dok je bio njen oficir, zbog prodaje naoružanja i saradnje sa kriminalnim grupama zbog čega je izgubio čin i iz revolta prešao u vojsku Alije Izetbegovića", naglasio je Galijašević, ocijenivši da tužilaštvo Srbije mora da promijeni svoju politiku prema zločinama počinjenim nad Srbima i ne smije oslobađati zločince iz susjednih država koji su počinili ratni zločin nad njihovim narodom.

Penzionisani general JNA Dušan Kovačević potvrdio je za "Glas Srpske" da je Divjak prije početka rata izuzeo naoružanje iz jednog vojnog objekta i naoružao 60 pripadnika paravojske u mjestu Doglodi kod Sarajeva za što je bio procesuiran.

"Bio sam u grupi istražilaca u tom predmetu. Divjak je zbog toga osuđen pred Vojnim sudom u Sarajevu. Žalio se na presudu i u procesu čekanja rezultata žalbe bio je u pritvoru u vojnom zatvoru kasarne Viktor Bubanj. Kada je počeo rat oslobodili su ga i on je prešao u Armiju Republike BiH da bi izbjegao kaznu zatvora. U sudu u Beogradu i danas postoji cijeli spis u tom predmetu oko njegovog krivičnog i sudskog gonjenja, kao i presuda", naglasio je Kovačević.

Vezane vijesti:

Divjakove pristalice krenule prema zgradi OHR-a

Divjakove pristalice pred Ambasadom Austrije

Sarajevo: Ništa od najavljenog skupa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije