BiH

Divjakove pristalice pred Ambasadom Austrije

Divjakove pristalice pred Ambasadom Austrije
Divjakove pristalice pred Ambasadom Austrije

SARAJEVO - Nekoliko stotina građana okupilo se danas ispred Ambasade Austrije u Sarajevu izražavajući nezadovoljstvo zbog hapšenja bivšeg generala armije BiH Jovana Divjaka u Beču na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija zbog ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Ispred austrijske Amabasade  formiran je kordon od oko stotinjak pripadnika policije, javlja izvještaj Srne.

Učesnici protesta sa zviždaljkama, transparentima i fotografijama sa Divjakovim likom, uzvikuju parole "Jovo Srbine čaršija je uz tebe", "Raja je uz tebe", "Izdrži Jovo", "Živjela BiH", "Ne damo Jovu".

Organizator protesta, Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" pozvalo je učesnike protesta da se upute prema zgradi Predsjedništva BiH.

Divjak je optužen za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42 pripadnika JNA, 73 ranjena, dok ih je 215 zarobljeno.

Nekadašnjem generalu JNA, a potom i generalu Armije BiH austrijski sud odredio je juče ekstradicioni pritvor od 14 dana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je Divjak uhapšen na osnovu međunarodne potjernice zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, a potjernica je raspisana po naredbi Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Ministarstvo je najavilo da će u zakonskom roku podnijeti molbu nadležnim organima Austrije za njegovo izručenje Srbiji.

I Tužilaštvo BiH je putem Ministarstva pravde podnijelo prijedlog za izručenje Jovana Divjaka. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se u tom tužilaštvu "oštro protive" da neko drugi istražuje i podiže optužnice u slučajevima u kojima su se zločini dogodili na teritoriji BiH, a osumnjičeni su državljani BiH.

U napadu na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. ubijena su 42 i ranjena 73 vojnika i oficira JNA. Tada je bilo zarobljeno 215 pripadnika JNA, koji su bili izloženi psihičkom i fizičkom zlostavljanju.

Srbija je raspisala potjernicu za 19 državljana BiH optuženih za ovaj zločin. Među licima sa potjernice su Ejup Ganić, Stjepan Kljujić, Mustafa Hajrulahović Talijan, Zaim Backović, Jovan Divjak, Hasan Efendić.

Jovan Divjak rođen je 1937. godine u Beogradu. Uoči rata u BiH bio je pukovnik JNA. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu. Po izbijanju sukoba, u aprilu 1992. godine, priključio se Teritorijalnoj odbrani Republike BiH. Postavljen je za zamjenika komandanta i na toj poziciji ostaje i poslije formiranja Armije RBiH, u kojoj je dobio čin brigadnog generala.

Kolonu JNA u povlačenju u Dobrovoljačkoj napali su pripadnici "zelenih beretki", koje su bile u sastavu Teritorijalne odbrane, kojom je komandovao Hasan Efendić, a njegov zamjenik bio je Jovo Divjak. Teritorijalna odbrana je bila podređena tadašnjem Predsjedništvu.

Vezane vijesti:

Sarajevo: Ništa od najavljenog skupa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije