BiH

Divjakove pristalice krenule prema zgradi OHR-a

Divjakove pristalice krenule prema zgradi OHR-a
Divjakove pristalice krenule prema zgradi OHR-a

SARAJEVO - Nekoliko hiljada građana Sarajeva, koji su nezadovoljni zbog hapšenja penzionisanog generala takozvane Armije BiH Jovana Divjaka u Beču, uputili su se prema zgradi OHR-a nakon što se se prethodno kratko zadržali pred zgradama Predsjedništva i parlamenta BiH, javlja izvještač Srne.

Okupljeni, koji su pred zgradom Predsjedništva BiH blokirali glavnu saobraćajnicu - ulicu Maršala Tita, pozvali su na hitno oslobađanje Divjaka, koji je u Beču uhapšen na osnovu Interpolove potjernice koju je za njim raspisalo Tužilaštvo Srbije zbog ratnih zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine

Protesti su počeli ispred zgrade Ambasade Austrije u Sarajevu, a učesnici sa zviždaljkama, transparentima i fotografijama sa Divjakovim likom, uzvikuju parole "Jovo Srbine, čaršija je uz tebe", "Raja je uz tebe", "Izdrži Jovo", "Živjela BiH", "Ne damo Jovu".

Divjak uhapšen je 3. marta na aerodromu u Beču, na osnovu interpolove potjernice koju je za njim raspisalo Tužilaštvo Srbije. On je optužen za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42 pripadnika JNA, 73 ranjena, dok ih je 215 zarobljeno.

Nekadašnjem generalu JNA, a potom i generalu takozvane Armije BiH austrijski sud odredio je juče ekstradicioni pritvor od 14 dana.

Vezane vijesti:

Divjakove pristalice pred Ambasadom Austrije

Sarajevo: Ništa od najavljenog skupa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije