BiH

Savanović: Branili ognjišta, djecu, žene, starce

Savanović: Branili ognjišta, djecu, žene, starce
Savanović: Branili ognjišta, djecu, žene, starce

ŠIPOVO - Kod centralnog spomenika u Šipovu danas je služen parastos i položeni vijenci povodom 23 godine od formiranja Prve šipovačke pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je prisustvovao obilježavanju, rekao je da su se okupili danas u Šipovu da na dostojanstven način obilježe 23 godine od kada je formirana brigada čiji je cilj bio da zaštiti djecu, žene i starce.

"Okupili smo i da se sa dužnim poštovanjem prisjetimo stradalih saboraca iz Šipova, ali i rodoljuba iz Jajca, koji su se pridružili i nesebično učestvovali u borbama ove brigade", rekao je Savanović.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 23 godine po naređenju komandanta 30. Divizije pukovnika Stanislava Galića formirana brigada, a borci, ne štedeći sebe, ustali u odbranu svojih ognjišta.

"Vi, borci Prve šipovačke, ali i borci iz drugih dijelova Republike Srpske, svojom hrabrošću i odlučnošću jačali ste našu zajedničku nadu i vjeru u mogućnost da zaustavimo i pobjedimo neprijatelja i odbranimo Republiku Srpsku u nametnutom nam ratu", rekao je Savanović u obraćanju prisutnima.

On je istakao da su bitke, koje su borci Srpske vodili za Republiku Srpsku, u kojima su mnogi položili živote, a civili na najdramatičniji način dijelili sudbinu svoje vojske, još jedan dokaz da se u borbi za slobodu, za odbranu vlastitog ognjišta, srpski narod ne može pobijediti.

Savanović je rekao da je i današnje okupljanje pripadnika slavne Prve šipovačke pješadijske brigade okupljanje pobjednika  koji poručuju "Živjela Republika Srpska! Živio njen narod!".

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je ove godine, bez obzira na sve finansijske poteškoće, obezbijedila najviše sredstava u budžetu za kategorije o kojima brine Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

"Uredno se izmiruju sve zakonske obaveze. Nastavljamo stambeno zbrinjavanje, a uskoro ćemo i ovdje u Šipovu uručiti ključeve novih stanova za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide. Nedavno smo raspisali konkurs za oporavak u banjama ovih kategorija. Kratko rečeno, ne zaboravljamo najzaslužnije", rekao je Savanović.

Posebnu zahvalnost i poštovanje ministar je izrazio porodicama poginulih boraca i onima koji su za Republiku Srpsku dali život i dijelove tijela.

 Vijenci su danas položeni i na vojničkom groblju na Natpolju.

Obilježavanju dana Prve šipovačke pješadijska brigade prisustvovalo je rukovodstvo Boračke organizacije Republike Srpske, nekadašnji borci Prve šipovačke pješadijske brigade i mnogi građani.

Prva šipovačka pješadijska brigada, koja je bila dio 30. Pješadijske divizije Prvog krajiškog korpusa, formirana je 26. aprila 1992. godine. U svom sastavu je imala između 1.500 i 1.950 boraca, zavisno od perioda. Iz ove brigade poginulo je 125 boraca, dok je 320 ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije