BiH

Savjet ministara donio odluku o platama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima

Savjet ministara donio odluku o platama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima
Savjet ministara donio odluku o platama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima

SARAJEVO - Na inicijativu Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine, a uz saglasnost Ministarstva finansija i trezora BiH, Savjet ministara BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici usvojilo Odluku o visini osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH (DKP) u 2015. godini.

Ovom odlukom je  interventno riješeno finansiranje 16 DKP-a BiH, koji su najviše ugroženi promjenom kursa američkog dolara i švajcarskog franka.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je, kako je saopšteno, unutarnjom preraspodjelom i uštedama u okviru budžeta planiranog za 2015. godinu osiguralo sredstva u visini od 520.000 KM za realizaciju ove odluke, kojom će se u 2015. godini osigurati nesmetano funkcionisanje ovih 16 DKP-a.

"Uvažavajući situaciju u kojoj su se našli pojedini DKP BiH u svijetu, MIP BiH je kontinuirano preduzimao aktivnosti u okviru svojih nadležnosti kako bi se kroz racionalizaciju i finansijske uštede na nivou institucija BiH pronašlo adekvatno rješenje za prevazilaženje teške situacije", navedeno je u saopštenju MIP-a BiH.

Ministarstvo inostranih poslova BiH naglašava da će se ova, dalja racionalizacija raspoloživih sredstava u okviru MIP-a BiH u svakom slučaju odraziti na planiranu dinamiku i aktivnosti Ministarstva u 2015. godini, ali su ove mjere neophodne zbog finansijske situacije izazvane enormnom promjenom kursa američkog dolara i švajcarskog franka prema evru koji je osnova BiH konvertibilne marke.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je proteklih nekoliko mjeseci nastojalo sistemski riješiti ovaj problem, ali to nije bilo moguće zbog neusvajanja budžeta za 2015. godinu, saopšteno je iz Kancelarije za odnose sa javnošću MIP-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije