BiH

Slijede duboki rezovi u javnim finansijama

Slijede duboki rezovi u javnim finansijama
Slijede duboki rezovi u javnim finansijama

SARAJEVO - Neophodno je provesti fiskalnu konsolidaciju stanja javnih finansija svih nivoa vlasti u BiH, što će postepeno dovesti do smanjenja budžetskog deficita i srednjoročno dovesti do smanjenja nivoa javnog duga u zemlji.

Navedeno je ovo u dokumentu Reformska agenda za BiH za period 2015 - 2018. godina, koji je danas, kao posljednja u nizu tri ključne institucije izvršne vlasti, usvojila Vlada Federacije BiH.

U tekstu dokumenta, koji do juče u integralnoj formi nije bio dostupan javnosti, navedeno je da su se vlasti u BiH "opredijelile za snažan trogodišnji program fiskalne konsolidacije" te da s tim ciljem, a radi izbjegavanja nepovoljnih eksternih uslova finansiranja vlasti u BiH, očekuju "zaključivanje finansijskih aranžmana s MMF-om, Svjetskom bankom i Evropskom komisijom, koje će tokom provođenja mjera fiskalne konsolidacije osigurati finansijsku podršku".

"Stanje javnih finansija svih nivoa vlasti u BiH je takvo da je neophodno provesti fiskalnu konsolidaciju koja će postepeno dovesti do smanjenja budžetskog deficita i srednjoročno dovesti do smanjenja javnog duga. Refomska agenda tijesno je povezana s ciljevima novog pristupa EU ekonomskom upravljanju na zapadnom Balkanu i u skladu je s programom ekonomskih reformi", piše u tekstu te se, uz ostalo, zaključuje da će provođenje agende započeti bez odlaganja.

Kako je istaknuto u agendi, posebna pažnja će se posvetiti i restrukturiranju željeznica u oba bh. entiteta, te rudnika u Federaciji BiH, što podrazumijeva novu organizaciju i broj zaposlenih, a predviđa se izrada preliminarnih planova u cilju pripreme "BH Telecoma" za djelimičnu privatizaciju u Federaciji BiH.

"Širok set srednjoročnih prioriteta će biti prerađen u konkretne inicijalne mjere, koje će biti pripremljene i provedene u predstojećim mjesecima 2015. i početkom 2016, sa svakom institucijom pojedinačno", jedan je od zaključaka.

Federalni premijer Fadil Novalić na današnjoj konferecniji za novinare izjavio je da ekonomska reforma, definisana u programu rada Vlade", sadrži 95 svih tačaka u sadašnjoj agendi".

"Mi smo u ovoj fazi shvatili da se međunarodna zajednica udružuje da pomogne BiH u ekonomskoj reformi i zapošljavanju, te da svi politički faktori treba da se udruže. U agendi se nalaze svi problemi koje smo eksponirali u medijima", rekao je Novalić, u čijem je društvu bila i Jelka Miličević, ministrica finansija.

Osvrnuvši se na Zakon o radu, koji je izazvao najviše bure, Novalić je ocijenio da je on urađen "prema zahtjevima ekonomske reforme" te da se "ne može načuditi da ga Sindikat nije podržao".

"Zakon bolje tretira prava uposlenika nego stari. Njime se suspenduju svi kolektivni ugovori koji godišnje zbog tužbi FBiH koštaju oko 500 miliona KM i pazit ćemo kakve ćemo ugovore potpisivati ubuduće", rekao je premijer.

Iako još nije poznato koliki će biti iznos najniže plate, Novalić je procijenio da će biti "između 450 KM i 500 KM, a da ne može biti niža od 360 KM, te da će to biti uređeno redizajnom zakona".

Podsjećamo, Vijeće ministara i Vlada RS Reformsku agendu usvojili su prošle sedmice. Nakon što je danas isti dokument usvojila i Vlada FBiH, Novalić će zajedno sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara, sutra posjetiti Banjaluku kako bi sa Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade RS, pokušali da dogovore mehanizam koordinacije.

Zamrzavanje plata u javnoj upravi

U dokumentu, koji se sastoji od šest tačaka (javne finansije i fiskalna održivost, poslovna klima, tržište rada, socijalna sfera i penzije, vladavina prava i javna potrošnja), navedeno je da je reforma javne uprave "jedan od ključnih prioriteta za osiguranje fiskalne održivosti i kvalitetno pružanje usluga građanima".

"Svi nivoi vlasti će izraditi nove zakone o državnim službenicima i zaposlenicima. Vijeće ministara, entitetske vlade, vlade kantona i Brčko distrikta će uvesti ograničenja na zapošljavanje u javnoj upravi sve dok revidirani kadrovski sistemi ne budu doneseni i sprovedeni (uključujući i korištenje norme), a ukupan fond plata u javnom sektoru će biti zamrznut do donošenja revidiranog sistema određivanja plata na osnovu vrijednosti", piše, između ostalog, u dijelu koji se odnosi na javnu upravu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije