BiH

Službena vozila u privatne svrhe prešla 750.000 km

Službena vozila u privatne svrhe prešla 750.000 km
Službena vozila u privatne svrhe prešla 750.000 km

BANJALUKA - Službena vozila institucija Republike Srpske ne upotrebljavaju se na ekonomičan i efikasan način, a u periodu od 2012. do 2014. godine troškovi upotrebe tih vozila iznosili su oko 38 miliona KM.

Ovo se, između ostalog, navodi u reviziji učinka "Ekonomičnost i efikasnost upotrebe službenih vozila Vlade Republike Srpske", koju je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora, a koja procjenjuje da je na voznom parku moguća ušteda oko 25 odsto u odnosu na postojeće troškove.

"Upotrebu službenih vozila u posmatranom periodu karakteriše visok udio pređenih kilometara u neslužbene svrhe", navodi se u izvještaju.

Kada su u pitanju vozila koja koristi Vlada RS, analizom dokumentacije utvrđeno je da je korišćenje službenih vozila u neslužbene svrhe uobičajna praksa i revizija je ustanovila da je u te svrhe pređeno najmanje 750.000 kilometara, odnosno 12 odsto od ukupno pređenih kilometara institucija. Revizori su naveli i nekoliko ekstremnih primjera korišćenja službenih vozila za odlazak s posla i na posao, pa tako navode, recimo, da su vozila relaciju Banjaluka - Zvornik - Banjaluka prelazila od 426 do 1.429 kilometara.

"Najekstremniji primjer jesu službena vozila koja su korištena za prevoz na posao i s posla na relaciji Banjaluka - Bijeljina - Banjaluka, a koja su od petka do ponedjeljka prelazila od 466 do više od 1.800 kilometara", navodi se u reviziji učinka.

Takođe, revizija je utvrdila da su prosječni troškovi po pređenom kilometru znatno varirali između institucija i bili su od 0,33 do 0,63 KM po kilometru, a opšti zaključak je da institucije Vlade RS povjerene im poslove mogu obavljati sa daleko manjim brojem služebnih vozila.

Ono što je zanimljivo jeste da je revizija utvrdila da u različitim institucijama praktično ista vozila različito troše, a u nekim slučajevima čak i duplo više.

"Nije poznato kojim brojem vozila raspolaže javni sektor u RS, kao ni ko sve ima pravo korišćenja i u koje svrhe. Ipak, da je taj broj znatan, govori podatak da su na kraju 2014. godine korisnici budžeta RS raspolagali voznim parkom od preko 100 miliona KM nabavne vrijednosti", navodi se u reviziji učinka.

Kada su u pitanju vozila kojima je raspolagala Vlada RS, na kraju 2014. godine njihova nabavna vrijednost iznosila je najmanje 23,5 miliona KM s vozilima MUP-a, dok je bez vozila MUP-a nabavna vrijednost voznog parka Vlade RS iznosila najmanje 14 miliona KM.

Troškovi korišćenja službenih vozila u periodu od 2012. do 2014. iznosili su najmanje 14 miliona KM, a za razliku od troškova korišćenja službenih vozila svih budžetskih korisnika ovi troškovi Vladinih institucija imaju trend rasta.

"Realni troškovi korišćenja službenih vozila Vlade RS imaju trend rasta, kako fiksni, osiguranje i registracija, tako i varijabilni, održavanje, gorivo, pranje i slično", navodi se u nalazu Glavne službe za reviziju javnog sektora i dodaje da svako peto službeno vozilo nije korišćeno u mjeri koja bi opravdala njegovo posjedovanje.

Revizija u svom nalazu konstatuje i to da institucije Vlade RS nemaju uspostavljen adekvatan sistem nadzora nad upotrebom službenih vozila, te da institucije Vlade RS poslove mogu obavljati s manje pređenih kilometara, manjim brojem službenih vozila i nižim troškovima.

Za volanom više od 13 sati?!

Kada je u pitanju loko vožnja, Glavna služba za reviziju došla je do zanimljivih podataka, a to je da, recimo, pojedini službenici više od 13 sati neprekidno provedu za volanom. Recimo, loko vožnja institucija kretala se od jedan do 638 kilometara po vozilu u jednom danu.

"Da bi vozilo prešlo 638 kilometara u loko vožnji, trebalo je da se neprekidno kreće više od 13 sati najvećom dozvoljenom brzinom u naseljenom mjestu (50 km/h), što izgleda malo vjerovatno", navodi se u revizorskom izvještaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije