BiH

Špirić: Zvono za uzbunu zbog dvostrukih aršina

Špirić: Zvono za uzbunu zbog dvostrukih aršina
Špirić: Zvono za uzbunu zbog dvostrukih aršina

BANJALUKA - Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da naredba Tužilaštva BiH o neprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefika Džaferovića predstavlja zvono na uzbunu srpske javnosti zbog dvostrukih aršina.

Špirić je istakao da u BiH više nikog ništa ne može iznenaditi, pa tako ni ova naredba Tužilaštva, iako je nevjerovatno da postoje ljudi koji će za dvadesetak dana pročitati 15.000 stranica dokaznog materijala koje je protiv Džaferovića dostavio bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

On je naglasio da su Stojan Župljanin /bivši načelnik CSB Banjaluka osuđen u Haškom tribunalu/, kao i mnogi načelnici centara koji su bili na istoj dužnosti kao i Džaferović, odavno "mrtvi ili su osuđeni".

"Ne ulazim sada u to da li su Sud i Tužilaštvo BiH odgovarali političkom zadatku ili je nezavisno u svom radu", rekao je Špirić za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istakao da su mnogi predmeti stigli iz Haškog tribunala sa oznakom "A" ili "B", što znači da to nisu završeni slučajevi, već da treba da se nastavi sa procesuiranjem, a "skupljaju prašinu" i Tužilaštvo BiH neće da procesuira te predmete.

Špirić je zapitao šta Tužilaštvu "znače odsječene srpske glave i postojanje odreda 'El mudžahid'".

Tužilaštvo BiH izdalo je danas naredbu o neprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića u vezi sa ratnim zločinima. Istu odluku Tužilaštvo BiH je donijelo i za Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH.

Bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izjavio je Srni da će uložiti žalbu na naredbu Tužilaštva BiH o neprovođenju istrage protiv Džaferovića u vezi sa ratnim zločinima.

Ko zna koliko do Savjeta ministara

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je večeras da bi u najboljoj varijanti Savjet ministara BiH mogao biti formiran do kraja marta, ali da "to može trajati ko zna koliko, s obzirom na stanje među partijama potpisnicama platforme".

Špirić je naglasio da SNSD nije smetnja u formiranju vlasti i da se svima koji tvrde suprotno to samo priviđa.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da nema ništa protiv da SDS formira vlast i da Savez za promjene bude dio vlasti na nivou BiH, iako to nije poštivanje izborne volje naroda.

"Nije isto šest poslanika ili sedam /u Predstavničkom domu BiH/, nije isto ni tri delegata u Domu naroda, ni dva koje oni imaju. Ali, je problem što se ide na jednu tezu, a to je da SDS sa SDA, prema sporazumu, idu da ruše vlast u lokalnim zajednicama tamo gdje vlast vrši SNSD", naveo je Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije