BiH

Srpska protiv donošenja izmjena Zakona o odbrani BiH

Srpska protiv donošenja izmjena Zakona o odbrani BiH
Srpska protiv donošenja izmjena Zakona o odbrani BiH

BANJALUKA - Vlada RS nije saglasna sa bilo kakvim izmjenama Zakona o odbrani BiH koje bi proširivale nadležnost Ministarstva odbrane BiH u oblasti bezbjednosno-obavještajnih poslova.

Vlada traži od predstavnika Srpske u institucijama BiH da spriječe donošenje izmjena i dopuna Zakona o odbrani BiH u dijelu koji se odnosi na bezbjednosno-obavještajne poslove, navodi se u "Informaciji o pokretanju procedure za izradu prijedloga o izmjeni i dopuni Zakona o odbrani BiH - vojnoobavještajni poslovi", koja je usvojena na današnjoj sjednici.

"Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS zaduženo je da ovaj zaključak dostavi članu Predsjedništva BiH iz RS, te predstavnicima Srpske u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, po hitnom postupku, s ciljem uvođenja integrisanog zdravstevnog informacionog sistema, koje je propisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Za uvođenje integrisanog zdravstevnog informacionog sistema u Srpskoj zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja RS.

"Razlozi za dopune ovog zakona nalaze se i u potrebi boljeg planiranja, efikasnijeg upravljanja sistemom zdravstvene zaštite, prikupljanju, obradi i bezbjednosti podataka u vezi sa zdravstvenim stanjem stanovništva i funkcionisanjem zdravstvene službe", navodi se u saopštenju.

Vlada je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha.

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha pristupilo se imajući u vidu da je BiH potpisnica brojnih međunarodnih ugovora i Konvencija koje se odnose na zaštitu vazduha.

S tim u vezi je bilo potrebno uspostaviti sistem prikupljanja podataka o kvalitetu vazduha u Republici Srpskoj i izradu inventara radi izvještavanja nadležnih tijela u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama.

Milion evra za Srebrenicu

Vlada RS donijela je danas odluku o prihvatanju donatorskih sredstava Saudijske Arabije za finansiranje projekta obnove određenog broja kuća povratnika u Srebrenicu i projekta ekonomske podrške, čija je vrijednost milion evra.

Cilj je doprinos rješavanju problema izbjeglica i raseljenih lica, povratnika, obnovom i rekonstrukcijom određenog broja kuća i ekonomskom podrškom povratku na području Srebrenice.

Vlada se upoznala i sa informacijom o načinu utroška sredstava za predškolski program pripreme djece pred polazak u školu ove godine u Republici Srpskoj finansiranog sa 239.880 KM, koje je obezbijedila Vlada Srpske.

U predškolski program za djecu u godini pred polazak u školu ove godine bilo je uključeno 4.478 ili 43,9 odsto od ukupnog broja djece koja su u septembru krenula u prvi razred, i taj procenat je veći od prošlogodišnjeg, koji je iznosio 37 odsto.

Kina i zdravstvo

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o mogućoj saradnji sa Kinom u programima usmjerenim na unapređenje i razvoj zdravstvenog/bolničkog sistema u Srpskoj.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i Prijedlog sporazuma o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i kineske kompanije "Čajna sinefarm".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u okviru zvanične posjete Kini, potpisaće sporazum o saradnji sa kineskom kompanijom "Čajna sinefarm" iz oblasti Čaojang, u nalaženju povoljnih finansijskih aranžmana u Kini za pripremu i realizaciju projekata u zdravstvenom sistemu Republike Srpske.

Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo finansija Srpske da sprovedu potrebne procedure za realizaciju aranžmana sa Kinom.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i zdravstvene ustanove zadužene su da izrade studije izvodljivosti i pripreme projektnu dokumentacije za realizaciju projekata u zdravstvenom sistemu Srpske u iznosu do 300 miliona dolara.

Ovo bi prevashodno bilo usmjereno na realizaciju projekata izgradnje i opremanja nove bolnice Doboj, rekonstrukciju i opremanje dijela Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske /porodilište i ginekologija, pedijatrija, infektivne bolesti/, rekonstrukciju i opremanje bolnica Zvornik, Trebinje, Mlječanica, Foča, Prijedor, Sokolac i Modriča.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zaduženo je da redovno izvještava Vladu Srpske o provedenim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije