BiH

Sudija Alida Nađ-Mađarac optužena da je namještala poslove stečajnim upravnicima

Sudija Alida Nađ-Mađarac optužena da je namještala poslove stečajnim upravnicima
Sudija Alida Nađ-Mađarac optužena da je namještala poslove stečajnim upravnicima

BIJELJINA - Sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alida Nađ-Mađarac u petak je privremeno suspendovana sa ove dužnosti, nakon što je optužena da je mimo zakona imenovala stečajne upravnike u nekoliko firmi i time im omogućila da zarade nekoliko desetina hiljada maraka godišnje.

U optužnici protiv Nađ-Mađarac stoji da je mimo Zakona o stečaju za stečajne upravnike imenovala Lazu Đurđevića, Miodraga Petrovića i Gorana Markovića u više stečajnih postupaka, iako stečajni upravnik može da vodi samo jedan stečajni postupak, a samo izuzetno dva. Optužnicu podignutu 10. aprila, koja je tereti da je kao sudija u sudskom postupku imala cilj da drugom pribavi korist, Okružni sud u Bijeljini potvrdio je 14. aprila, a potom je Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH donijela odluku o suspenziji do okončanja krivičnog postupka.

Zakon je, prema navodima optužnice, prekršila i jer je Đurđevića, koji je iz Šamca, imenovala iako on nije sa područja mjesne nadležnosti Okružnog privrednog suda u Bijeljini, nego Okružnog privrednog suda u Doboju.

Đurđevića je od 8. aprila 2013. do kraja 2016. godine imenovala za stečajnog upravnika u velikim i značajnim preduzećima - u Rudniku olova i cinka "Sase" Srebrenica, u "Panafleksu" Bijeljina, Fabrici glinice "Birač" Zvornik, Fabrici šećera Bijeljina, te u firmi "Leder" Bijeljina.

Optužena je da je Đurđevića, suprotno Zakonu o bankama, imenovala i za stečajnog upravnika Bobar banke, iako je propisano da za stečajnog upravnika može biti imenovano samo lice koje ima bankarsko iskustvo. Navedeno je da je rješenje o imenovanju donijela dan prije stupanja na snagu tog zakona 25. januara da bi izbjegla njegovu primjenu.

Nađ-Mađarac je od 10. juna 2010. do kraja 2016. godine Petrovića imenovala za stečajnog upravnika u "Poljoprivredniku" Bratunac, te u firmama iz Zvornika   "Inžinjering", "Prerada sa hladnjačom", "Miro-prom", "Vodoprivreda Drina". Markovića je postavila za stečajnog upravnika u firmi "Rad" iz Bijeljine, "Mesoproduktu" iz  Bijeljine, Zemljoradničkoj zadruzi "Dojčin Lukić" Lopare, u firmu "Energolinija" Karakaj-Zvornik.

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević rekao je da ne zna šta će biti sa stečajnim postupcima koji su nezakonito dodijeljeni Đurđeviću, Petroviću i Markoviću.

- Nemam informacije o nezakonitoj dodjeli tih stečajnih postupaka i ne mogu govoriti ništa dok ne vidim o čemu je riječ - kazao je Kovačević.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je da u Ministarstvu ne tumače odluke VSTS-a.

- Naš posao je da obezbijedimo da stečajni postupci budu sprovedeni u zakonom propisanom roku i mi ćemo to i uraditi - kazao je Kasipović.

Na pitanje šta će biti sa stečajnim postupcima koje su vodili Đurđević, Petrović i Marković, a nezakonito su im dodjeljivani, Kasipović je rekao da će u skladu sa odlukom VSTS-a i u skladu sa Zakonom o stečaju preduzeti sve potrebne mjere da se stečajni postupci sprovedu.

Sa Petrovićem i Markovićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a Đurđević kaže da Nađ-Mađarac nije ni prva ni posljednja koja je na taj način imenovala stečajne upravnike, ali nije želio da otkrije o kojim se još sudijama radi.

- To je vjerovatno zato što nedostaje kvalitetnih stečajnih upravnika. Sudija odgovara za rad stečajnog upravnika. Ovdje niko ništa nije ukrao i nema štete - tvrdi Đurđević.

Dodao je da ne zna zašto se zakonom traži iskustvo u bankama.

- To je predviđeno novim zakonom, a prijedlog za moje imenovanje podnesen je prije stupanja tog zakona na snagu - istakao je Đurđević. 

Milena Rajić

Komisija VSTS-a donijela je i odluku kojom je sudiju Opštinskog suda u Sarajevu Milenu Rajić privremeno udaljila od vršenja dužnosti sudije, do okončanja krivične istrage koja se protiv nje vodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Rajićeva je, nezvanično, jedna od osumnjičenih u predmetu "Kurir". U istom predmetu osumnjičeni su i advokati Esad Hrvačić, Samina Skopak, Selma Taraniš i Ismet Hamzić, te Vildana Ligata, Zaim Spahović i bivši radnik Opštinskog suda u Sarajevu Muamer Pita. Svi su osumnjičeni za malverzacije prilikom kupoprodaje i knjiženja nekretnina.

(Glas Srpske, G. Maunaga, M. Miljić)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije