BiH

Tihi bojkot povećanja akciza

Tihi bojkot povećanja akciza
Tihi bojkot povećanja akciza

SARAJEVO - Tihi bojkot povećanja akciza na naftu, naftne derivate, alkoholna i bezalkoholna pića u parlamentu BiH traje već mjesecima, a kako stvari stoje biće nastavljen i u narednom periodu.

Dio opozicije ne želi podržati uvođenje akciza, jer će to, kako ističu, biti dodatni namet građani-ma BiH. S ovim stavom se slaže i dio pozicije, jer misle da postoje i drugi načini da se obezbi-jede sredstva za putnu infrastrukturu i vraćanje kredita. Mirsad Isaković (SBB), član Komisije za finansije i budžet, ističe da će se tihi bojkot parlamentaraca nastaviti sve dok Vijeće minis-tara BiH ne poduzme sve druge korake prije uvođenja akciza.

"Uvođenjem akciza sve bi poskupjelo za 30 posto, a to bi u tešku situaciju dovelo građane BiH. Možemo uvesti porez na luksuz, na viken-dice, na štednju koja premašuje 11 milijardi KM, pa ako nakon toga ne uspijemo riješiti situaciju, onda ići na povećanje akciza", kaže Isaković.

Ističe da Komisija, a ni poslanici nikada nisu dobili podatke, analizu koliko sredstava bi se dobilo uvođenjem akciza, izuzev onih 10 i pet feninga za izgradnju putne infrastrukture.

"Govori se o reformi zdravstva od akciza na al-koholna i bezalkoholna pića, a niko još nije ura-dio analizu dugovanja zavoda, bolnica, njihovih potreba", rekao je Isaković.

Zbog svega toga, ali i drugih neispoštovanih obaveza, kao što su smanjenje javne potrošnje i kontrola zapošljavanja, moguće je da bude pro-longirana druga tranša sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), što će u vrlo nezgo-dnu poziciju staviti entitete u BiH, jer su u bu-džetima za ovu godinu planirali ta sredstva.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i predsjednik Upravnog odbora Uprave za indirekto oporezivanje BiH (UO UIO BiH), već ranije je kazao da je UO UIO BiH završio sve što se tiče akciza, te da je sada sve na Vijeću ministara BiH i parlamentu BiH. Međutim, iz Vi-jeća ministara nismo mogli dobiti informaciju u kojoj je fazi Prijedlog zakona o akcizama, jer je većina ministara na bolovanju, te nam niko nije odgovarao na pozive.

Predrag Kožul (HDZ BiH), predsjedavajući Ko-misije za finansije i budžet Predstavničkog do-ma BiH, ističe da parlament, a i Komisija oče-kuju usaglašeni Prijedlog zakona o akcizama od Vijeća ministara BiH, te da je pitanje usagla-šenosti u većem dijelu na RS.

"Ne znam u kojoj je fazi prijedlog, ništa nismo dobili od Vijeća ministara BiH, ali vjerujem da će u parlamentu prijedlog proći, samo ako ga Vije-će ministara usaglasi", kazao je Kožul.

Dušanka Majkić (SNSD), član ove komisije, isti-če da će ova stranka glasati samo za prijedlog kakav je dao UO UIO BiH, a to je da se uvedu akcize i na alkohol i bezalkoholna pića, te da ne postoji mogućnost za drugi prijedlog.

"Očigledno je da neko sve to blokira u Savjetu ministara iz nekih razloga. I SDS je uvjetovao akcize plavim dizelom, a zna se da je MMF protiv toga", kazala je Majkićeva.

Član Komsije Damir Bećirović (DF) kaže da neće podržati Prijedlog zakona o akcizama te da mu nije jasno kako neko može vjerovati vlasti u BiH.

"Znate li da više neće biti sjednica Vijeća minis-tara, jer ne mogu odgovoriti na sve što su obe-ćali, ne mogu odgovoriti ni na jedno pitanje iz upitnika. Ova vlast je BiH dovela u najgoru situ-aciju od završetka rata", rekao je on.

Frančesko Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, kazao je medijima da će zbog kašnjenja vlasti prolongirati isplatu druge tranše aranžmana MMF-a od 155 miliona KM. Iz MMF-a ističu da su se vlasti obavezale na pri-mjenu kredibilnog seta mjera, koje ne samo da će rezultirati puštanjem druge tranše, već i biti od koristi za BiH i pomoći povećanju privrednog rasta i stvaranju radnih mjesta. Podsjećaju da su na listi zadataka i smanjenje javne potrošnje, kontrola zapošljavanja, povećanje akcize na naftne proizvode uključujući tečni naftni gas i biogorivo za 15 feninga po litru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije