BiH

Ukidanje naknada štedi milione u budžetu

Ukidanje naknada štedi milione u budžetu
Ukidanje naknada štedi milione u budžetu

SARAJEVO - Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatila je danas principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koje je na prijedlog poslanika SBB-a Damira Arnauta već usvojio Predstavnički dom.

O ovom prijedlogu zakona u srijedu bi trebalo da raspravlja Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Već mjesecima se među parlamentarcima, ali i u javnosti, vodi polemika o tome treba li poslanici, odnosno zaposleni u institucijama BiH da primaju ove naknade.

Predloženim zakonskim rješenjem, naime, predviđeno je da članovi upravnih odbora, nadzornih i drugih radnih tijela zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko distrikta BiH i kantona, izuzimajući visokoškolske ustanove, nemaju pravo na naknadu za rad u takvim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena.

Damir Arnaut obrazložio je danas ovaj zakonski prijedlog, naglasivši da se radi o višemilionskim uštedama po budžet BiH. Navodeći samo neke od primjera zbog kojih bi trebalo usvojiti predloženi zakon, podsjetio je da je u 2014. Parlamentarna skupština BiH imala komisiju za izbor volontera.

"Volonteri rade besplatno, to je valjda njihova svrha. Ali se ta svrha pobija kada vi članove komisije koji biraju volontore platite po 300 KM da ih izaberu, pa ostvarite trošak od 1.200 KM na četiri člana te komisije koji izaberu volontere koji onda rade besplatno", pojasnio je Arnaut.

On smatra da je vrhunac nelogičnosti da se članovi komisije koji primaju platu od Parlamentarne skupštine BiH plaćaju da rade u radno vrijeme i biraju volontere koji onda rade besplatno.

Obrazlažući svoj stav Arnaut je naglasio da su samo u prošloj godini državni službenici, poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH naplatili iz budžeta 55.000 KM za rad u komisijama u vrijeme radnog vremena.

Naveo je i primjer da su članovi Komisije za javnu nabavku auto-guma za službena vozila BiH naplaćivali dodatno taj angažman u radnom vremenu, te da su porezne obveznike koštali  i angažmani u vezi sa hotelskim smještajem za članove parlamenta BiH.

"Koliko onda košta taj smještaj ako dodate i te troškove. I da kažem da ovo ništa nije bilo nezakonito, te da sad mijenjamo zakon da se ovakve stvari ubuduće spriječe. Poenta je da ne treba praviti takve troškove", rekao je Arnaut.

Dragutin Rodić (DNS) rekao je da je pokušavao da se  reguliše pitanje  plata i naknada i da ono bude sveobuhvatno, ali da mu to nikad nije uspjelo kao članu Administrativne komisije u prošlom sazivu Doma naroda BiH.

Ljilja Zovko, predsjedavajuća Komisije (HDZ), predložila je da se članovi Komisije ne izjašnjavaju o ovome prijedlogu  zbog toga što svoje mišljenje nije dostavilo Vijeće ministara BiH  i predložila da se sačeka sa raspravom o ovom prijedlogu dok se ne dobije mišljenje.

Međutim, Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda BiH, nije tražio mišljenje od Vijeća ministara, nego  je ovaj prijedlog zakona samo dostavio ministrima na znanje, te su Arnautov prijedlog podržali Sifet Podžić (DF), Safet Softić (SDA) i Dragutin Rodić (DNS), kazavši da ovaj prijedlog zakona treba da se nađe na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije