BiH

Unaprijediti regionalnu saradnju

Unaprijediti regionalnu saradnju
Unaprijediti regionalnu saradnju

SARAJEVO - Zekerijah Osmić, ministar odbane BiH, predvodiće delegaciju naše zemlje na trodnevnom sastanku zemalja članica Američko-jadranske povelje i Procesa saradnje ministara odbrane zemalja jugoistične Evrope (SEDM), koji je počeo sinoć u Budvi.

Kako je najavljeno iz Ministarstva odbrane (MO) BiH, planirano je da se Osmić, tokom plenarnih zasjedanja, obrati ministrima odbrane i učesnicima sastanka i naglasi značaj regionalne stabilnosti, potrebe unapređenja saradnje i povjerenja, reagovanja na globalne sigurnosne izazove i ujedinjavanja resursa u kriznim situacijama. Sam Osmić kaže da sastanak predstavlja nastavak i poticaj saradnje na regionalnim pitanjima odbrane i sigurnosti.

"Nadam se da će ovogodišnji sastanak dodatno ojačati međusobno povjerenje i razumijevanje u regiji i naglasiti važnost održavanja stabilnosti i dobrosusjedske saradnje, nadograditi našu saradnju kroz razvijanje specijaliziranih sposobnosti i ujedinjavanje naših resursa kada je to potrebno", rekao je Osmić.

Ministar odbrane BiH najavio je da će inicirati i razmatranje zajedničkih projekata vojnog školstva i obuke, posebno određenih kritičnih specijalnosti.

Inače, sastanku bi, pod pokroviteljstvom SAD, trebalo da prisustvuju delegacije zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5): SAD, Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i BiH, kao i zemlje članice SEDM-a: Grčka, Italija, Turska, Slovenija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Ukrajina, Makedonija, Crna Gora i Srbija i BiH, dok su Gruzija i Moldavija u statusu posmatrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije