BiH

Usvojen izvještaj o radu "Voda Srpske"

Usvojen izvještaj o radu "Voda Srpske"
Usvojen izvještaj o radu "Voda Srpske"

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je izvještaj o radu Javne ustanove "Vode Srpske" za prošlu godinu, te donijela odluku o saglasnosti na Program rada i finansijski plan ove ustanove za ovu godinu.

Vlada je zadužila Republičku direkciju za obnovu i izgradnju da, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izvrši nadzor nad realizacijom mjera na sanaciji vodoprivrednih objekata prema naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada je zadužila Ministarstvo pravde Srpske da se obrati Savjetu ministara BiH sa prijedlogom da se Nacrt strategije za borbu protiv korupcije u BiH za period 2015-2019. godina i prateći Akcioni plan za njeno sprovođenje ne usvajaju dok se o njima ne izjasne nadležna ministarstva i Vlada Republike Srpske.

Na danas održanoj sjednici Vlada je zadužila Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova da izvrše analizu Nacrta strategije i Akcionog plana, te o tome obavijeste Vladu Srpske, Savjet ministara BiH i Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. 

Vlada je prihvatila Memorandum o saradnji u oblasti izvještavanja i razmjene podataka između Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva pravde Srpske, Ministarstva pravde FBiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH i ovlastila ministra pravde da potpiše ovaj memorandum.

Na sjednici je doneseno rješenje o davanju saglasnosti Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite za kupovinu stana za porodice poginulih borca i RVI u Istočnoj Ilidži. 

Povući sadašnji prijedlog izmjena Krivičnog zakona

Vlada Republike Srpske saopštila je da je najcjelishodnije da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji se nalazi u drugom čitanju pred Domom naroda Parlamentarne skuštine BiH, bude povučen iz procedure. 

Na sjednici Vlade danas je usvojena informacija u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, u skladu sa preporukama komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /MANIVAL/, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada je saglasna da Savjetu ministara BiH bude predloženo da u proceduru bude upućen novi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je u skladu sa preporukama MANIVAL-a, a koji bi sadržao izmjenu člana 202 Finansiranje terorističkih aktivnosti. 

Na sjednici Vlade je obavezano Ministarstvo pravde Srpske da dopis sa inicijativom povlačenja iz procedure akuelnog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji se nalazi u drugom čitanju pred Domom naroda parlamenta BiH, dostavi Ministarstvu pravde BiH kao obrađivaču tog zakona, kako bi ova inicijativa bila upućena prema Savjetu ministara BiH. 

Ministarstvo pravde Srpske obavezano je i da tekst Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH dostavi Ministarstvu pravde BiH da bi bio upućen u proceduru prema Savjetu ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Utvrđene izmjene zakona o eksproprijaciji

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji, po hitnom postupku.

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji sadržani su prevashodno u obavezi usklađivanja osnovnog teksta Zakona sa odlukama Ustavnog suda Republike Srpske, kojima je Sud utvrdio da određeni članovi Zakona nisu u saglasnosti sa Ustavom, kao i regulisanja ove oblasti s ciljem saniranja pravnih praznina koje su nastale po donošenju odluka Ustavnog suda.

Vlada Srpske usvojila je na današnjoj sjednici i Informaciju o planu raspodjele sredstava za program predškolskog vaspitanja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u školu koja nisu obuhvaćena nekim od predškolskih programa, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede provođenje programa u skladu sa predloženim planom raspodjele sredstava za realizaciju predškolskog programa pripreme za djecu u godini pred polazak u školu u trajanju od tri mjeseca, u iznosu od 230.076 KM.

Ovim programom biće obuhvaćeno oko 3.500 mališana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije