BiH

Vaser: Amerika želi BiH u NATO-u

Vaser: Amerika želi BiH u NATO-u
Vaser: Amerika želi BiH u NATO-u

SARAJEVO - Cilj američke politike prema BiH ostaje isti. Pitanje je taktike, a taktiku morate prilagoditi situaciji na terenu i promjenama na terenu. Ovo je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" izjavio prvi zamjenik visokog predstavnika, američki diplomata Tamir Vaser.

"Mislim da je logično, s obzirom na ovu stagnaciju ili čak u nekim slučajevima i poništavanje reformi u odnosu na period do 2010, da će biti potrebno da se razmotri stanje i da se na osnovu toga dalje donosi odluka. Mislimo da se sa takvim razmatranjima i novim idejama treba započeti sada, a ne čekati izbore, jer bi to bilo pogrešno s obzirom na to da je potrebno podržati demokratske procese od samog početka. Željeli bismo vidjeti jednu živu predizbornu kampanju u kojoj će se razgovarati o pravim pitanjima i pravim idejama i u kojoj nećemo slušati stare otrcane teze koje smo slušali prethodnih 20 godina", kazao je Vaser.

Vjeruje da je prilično frustrirajuće za građane da čuju od međunarodne zajednice da imaju svoju ulogu i da oni nešto moraju uraditi. Jer, u većini slučajeva građani osjećaju da nemaju nikakvu moć i prilično su razočarani jer su očekivali da će doći do promjena.

"Istina je da u političkom životu nekoliko sedmica ili mjeseci ne može poništiti praksu pogrešnog smjera, pogrešan način ponašanja političara koje smo imali na sceni prethodnih 20 godina. Zapravo je to jedna dugačka i teška borba u svakom demokratskom sistemu da se osigura promjena koja će potrajati", rekao je Vaser.

Ali, naglasio je, to je borba vrijedna truda i ona je prisutna i u daleko naprednijim ekonomskim društvima. To je proces koji se odvija i koji se zasniva na svijesti građana da su oni zapravo odgovorni i da su političke odluke u njihovim rukama.

"Amerika zaista želi BiH u NATO-u i politika SAD-a vezano za proširenje NATO-a vrlo je jasna, ali to nije nešto što će se dati kao poklon. Potrebno je da Bosna i Hercegovina ispuni obaveze koje ima", poručio je Vaser.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije