BiH

Zbog kršenja ljudskih prava BiH platila tri miliona KM odšteta

Zbog kršenja ljudskih prava BiH platila tri miliona KM odšteta
Zbog kršenja ljudskih prava BiH platila tri miliona KM odšteta

SARAJEVO- Država Bosna i Hercegovina, zbog kršenja ljudskih i građanskih prava, dosad je po presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu oštećenima morala isplatiti oko tri miliona maraka, a zbog sve većeg broja tužbi za očekivati je da ovaj iznos uskoro bude još veći.

Prema pisanju federalnih medija, mnogi se slažu da i ovi podaci pokazuju koliko su zapravo velike slabosti bosanskohercegovačkog pravnog sustava. Romski aktivist Dervo Sejdić, koji je zajedno s predsjednikom Jevrejske zajednice BiH Jakobom Fincijem tužio državu BiH zbog nemogućnosti kandidovanja na izborima, upozorava da je problem i u generalnom shvatanju ljudskih prava u BiH.

- Osim što pravni okvir Bosne i Hercegovine nije usklađen s međunarodnim standardima osnovnih ljudskih prava, u BiH ne postoji volja za poštivanjem, uvažavanjem drugog i drukčijeg. Nažalost, u BiH u posljednje vrijeme imamo mišljenje moje je najvažnije, najkvalitetnije i takva isključivost u razmišljanju ne pretpostavlja senzibilnost prema drugima i njihovim ljudskim pravima. Dok se jedne favorizira, druge se smatra građanima drugog reda. Koje mjerilo ljudi uzimaju da se tako ponašaju, nije mi jasno, kazao je Sejdić.

Naglasio je i problem nedostatka političke volje, što se vjerovatno najbolje očitovalo upravo na primjeru presude u predmetu “Sejdić i Finci”.

- Neki političari u BiH bi rado prihvatili da ispoštuju određene sudske presude, bilo da je riječ o domaćim sudovima ili suda u Strazburu, drugi bi to osporavali maksimalno riskirajući čak sankcije, zaustavljanje napretka Bosne i Hercegovine prema EU i NATO, dok bi treći opet sve to umijesili. Nisu načisto bi li poveli BiH u EU ili bi je vratili 50 godina unatrag, ustvrdio je Sejdić.

Protiv države BiH se u Strazburu vodi više od 1300 predmeta, a samo tokom prošle godine primljeno je oko 500 tužbi. Sud je dosad izrekao presude u samo 14 predmeta, što znači da bi u slučaju negativnog ishoda većine ostalih predmeta, država morala platiti znatno više novca za odštete nego što je do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije