BiH

Željka Cvijanović mandatar za sastav nove Vlade RS

Željka Cvijanović mandatar za sastav nove Vlade RS
Željka Cvijanović mandatar za sastav nove Vlade RS

BANJALUKA - Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske je Željka Cvijanović, dosadašnji ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, potvrdio je večeras predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je na konferenciji za novinare u Palati Republike rekao da je mandat za sastav nove vlade povjerio Cvijanovićevoj nakon konsultacija sa predstavnicima vladajuće koalicije.

"Važan demokratski događaj u svakom društvu je promjena sastava vlade. Republika Srpska to obavlja u redovnom stanju bez ikakve nestablinosti. Na osnovu svojih ustavnih ovlaštenja predlažem  Željku Cvijanović za mandatara za sastav Vlade Republike Srpske.“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da se na ovu odluku  odlučio zato što je gospođa Cvijanović dobila opštu podršku u okviru SNSD-a i  koalicionih partnera.

„Vjerujem da će Vlada Željke Cvijanović pokazati socijalnu osjetljivost, nastaviti sa reformama u okvru poslovne zajednice i nastaviti jačati politički subjektivitet Republike Srpske, da će odgovori na izazove ekonomske i socijalne prirode biti efikasni, da će se u vremenu koja dolaze uspješno nositi sa problemima. Vjerujem da će ova Vlada nastaviti sa posvećenim radom na evropskim integracijama. Ovo je prvi put da je žena predsjednik Vlade“, rekao je predsjednik na konferenciji za novinare u Palati Republike.

Dodik je najavio da će u naredna dva dana biti održana sjednica Izvršnog odbora SNSD-a na kojoj će mandatar saopštiti imena novih ministara i nakon toga zatražiti termin za održavanje posebne sjednice parlamenta za izbor nove Vlade Srpske.

Predsjednik se zahvalio dosadašnjem premijeru i ministrima na radu koji su pokazali.

Mandatarka za sastav nove Vlade Željka Cvijanović rekla je da će raditi u najboljem interesu građana Srpske.

"Izražavam čvrsto opredjeljenje da ću raditi u najboljem interesu Republike Srpske. Potpuno sam svjesna  svih izazova koji su pred nama, već je izrađen program koji treba da podrži postizanje ciljanih efekata za dobrobit Republike Srpske. Jačanje vodeće pozicije Republike Srpske u procesu evropskih integracija ostaje trajna opredijeljenost nove Vlade. Sastav Vlade je veoma jasan, program rada takođe i oni će uskoro biti dostavljeni parlamentu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je, takođe, svjesna da vrijeme krize u kojoj živimo zahtijeva pojačani nivo inicijative i da strateška planiranja moraju biti kombinovana više nego ikada sa određeni mjerama koje će imati ciljane efekte i proizvesti rezultate u kratkom roku.

Cvijanovićeva je rekla da će ovo biti čvrsto opredjeljenje nove vlade i da je u tom pogledu već sačinjen program koji treba da podrži sve one druge aktivnosti koje su vezne za postizanje ciljanih efekata koje će biti na dobrobit Srpske, poslovne zajednice i građana.

Ona je rekla da je spremna da u najkraćem roku, u skladu sa propisanim procedurama, predstavi program nove vlade i predloži njen novi sastav u parlamentu Srpske, te zatraži podršku za ideje sadržane u tom programu, kao i za tim koji treba da ih provede.

"Program i aktivnosti nove vlade su već definisane, imena ministara poznata i tu nema nikakve zbrke kako se nastoji predstaviti"“, istakla je Cvijanovićeva.

Takođe je izrazila optimizam da će Vlada RS-a u novom sazivu proizvesti rezultate koji se od nje očekuju, a zahvalila se i na saradnji dosadašnjem premijeru Aleksandru Džombiću.

Narodna skupština Republike Srpske danas je prihvatila ostavku Vlade na čijem čelu je bio Aleksandar Džombić. Cvijanovićeva je u Džombićevom kabinetu bila ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Rođena je 1967. godine u Tesliću, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Univerzitetsko obrazovanje sticala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te Filozofskom i Pravnom fakultetu u Banjaluci. Profesor je engleskog jezika, a završila je i postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u oblasti diplomatsko-konzularnog prava.

Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevodilac, a potom i asistent u Misiji EU u BiH. Bila je savjetnik predsjednika Vlade za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a obavljala je i poslove šefa kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije.

U prethodnom skupštinskom mandatu bila je i član iz reda stručnjaka Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske.

Udata je i majka dvoje djece

Vezane vijesti:

Željka Cvijanović mandatar za sastav nove Vlade RS?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije