Društvo

Demonstranti u Sarajevu, ministri u Mostaru

Demonstranti u Sarajevu, ministri u Mostaru
Demonstranti u Sarajevu, ministri u Mostaru

SARAJEVO - Više stotina građana i građanki Sarajeva, ali i brojnih drugih gradova FBiH protestovalo je danas ispred zgrade federalne vlade.

Iako u zgradi Vlade FBiH nije bilo zaposlenih, jer su ranije otišli, i s obzirom  na to da je redovna sjednica Vlade FBiH danas održana u Mostaru, oko zgrade je postavljena velika željezna ograda. Građani su nakon okupljanja koje je počelo prije 14 sati blokirali Alipašinu ulicu, te su ponovili već ranije iznijete zahtjeve.

Među zahtjevima koje su predstavnici Plenuma iznijeli juče putem razglasa su: ostavka Vlade FBiH, obustava krivičnog progona svih učesnika u demonstracijama od 5. februara nadalje, trenutna obustava svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara, ukidanje tzv. bijelog hljeba, ukidanje mjesečnih naknada za rad članova upravnih odbora, komisija i drugih upravnih tijela u javnim preduzećima kojima su osnivači institucije vlasti FBiH.

Njihovi zahtjevi su i uvođenje progresivnih poreznih kvota da bi svi porezni obveznici plaćali porez po različitim poreznim stopama u zavisnosti od visine dohotka, pokretanje inicijative prema parlamentu BiH za izmjenu Zakona o PDV-u radi uvođenja diferencirane stope PDV-a, hitno usklađivanje penzija s rastom prosječne plaće u FBiH te trenutna obustava zaduživanja kod međunarodnih banaka i fondova.

Hana Obradović iz Plenuma građana i građanki Sarajeva poručila je građanima da će zahtjeve koji su pročitasni  već sutra (danas) predati na protokol Vladi FBiH.

Okupljeni građani poručili su juče političarima u FBiH da ih čeka isto što i Sanadera u Hrvatskoj. Uzvikivali su "ostavke", "dolje Vlade FBiH"... Jedan od transparenata juče bio je i "Gladni smo hljeba na tri jezika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije