Društvo

NSRS: O izradi zoning plana za "Janjske otoke" po skraćenom postupku

NSRS: O izradi zoning plana za "Janjske otoke" po skraćenom postupku
NSRS: O izradi zoning plana za "Janjske otoke" po skraćenom postupku

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedlog odluke o izradi zoning plana područja posebne namjene "Janjske otoke" u opštini Šipovo, po skraćenom postupku.

Planom je obuhvaćeno područje površine 32,75 hektara na period od 10 godina.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je glavni cilj izrade ovog plana razvoj, uređenje, korišćenje i očuvanje prirodnih vrijednosti područja i sprečavanje nesklada između zaštite prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa i planiranih privrednih aktivnosti u vezi sa korišćenjem hidroenergetskog potencijala područja.

Golićeva je rekla da će se ovim štititi i naglasiti prirodne i turističke vrijednosti Janjskih otoka, te na odgovarajući način koristiti vodoprivredni i hidroenergetski potencijal ovog karakterističnog i vrijednog prostora Republike Srpske.

Janske otoke

Ona je navela da je strateškim dokumentom prostornog uređenja Republike Srpske, odnosno izmjenama i dopunama Prostornog plana Srpske do 2025. godine, propisana obaveza njegove razrade donošenjem strateško-razvojnih planskih dokumenata, a izrada planskog dokumenta za područje "Janjske otoke".

Nosilac izrade plana biće pravno lice ovlašćeno za izradu dokumenata prostornog uređenja, čiji će izbor izvršiti podnosilac inicijative za donošenje plana, odnosno opština Šipovo, u skladu sa propisima o javnim nabavkama, navodi se u ovom dokumentu.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda ove sjednice poslanici će se izjašnjavati sutra u 10.00 časova.

Nakon ove sjednice predviđeno je održavanje desete redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo biti razmatran prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima po hitnom postupku na prijedlog Kluba poslanika SDS-SRS Republike Srpske.

Ovaj prijedlog zakona, kako su najavili, podržaće i poslanici SNSD-a.

Na sjednici bi trebalo da bude razmatran i Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima – ponovno odlučivanje na zahtjev predsjednika Republike i Prijedlog zakona o oružju i municiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije