Društvo

Nepriznat rad žena na selu

Nepriznat rad žena na selu
Nepriznat rad žena na selu

BANJALUKA - Problem žena na selu je njihova nevidljivost i nepriznatost rada kojim one doprinose ekonomskom boljitku domaćinstva, a riječ je o neplaćenom radu i gruboj rodnoj podjeli na ženske i muške poslove, naglasila je danas u Banjaluci Spomenka Krunić, direktorica Gender centra Vlade RS, povodom 15. oktobra - Svjetskog dana žena na selu.

Kako je navela, u RS zbog nedostatka popisa stanovništva nije moguće precizno utvrditi koliko žena danas živi na selu.

"Gender centar kampanjom 'Ravnopravno za žene na selu 2011' i obilježavanjem 15. oktobra, Svjetskog dana žena na selu, želi ukazati na probleme ovih žena, na njihovu veoma značajnu ulogu, te obezbijediti njihovu vidljivost u društvu i unaprijediti njihov položaj", pojasnila je Krunićeva i istakla da se kampanja provodi u okviru implementacije Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj do 2015. godine.

Danijela Čičić, koordinatorka programa ispred Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, koja provodi program "Mapiranje preduzetničkih potencijala udruženja i žena u ruralnim zajednicama u RS, s posebnim osvrtom na njihove obrazovne potrebe", naglašava da je cilj ovog programa unapređenje preduzetničkih kapaciteta žena u ruralnim zajednicama.

Zbog nedostatka popisa stanovništva nije moguće precizno utvrditi koliko žena živi na selu

Aleksandra Gavrić-Rožić, koordinatorka programa "Žensko preduzetništvo u okviru agrobiznisa", koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, je istakla da je cilj ovog programa podrška razvoju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima.

Nataša Kostić, pomoćnica ministra saobaćaja i veza i koordinatorka programa "Unapređenje mobilnosti žena u ruralnim područjima RS", koji sprovodi ovo ministarstvo, istakla je da ovaj program posmatra potrebe za saobraćajem i saobraćajnu infrastruktu žena na selu.

Slavica Kuprešanin, pomoćnica ministra za porodicu, omladinu i sport za sektor porodice, koja je i koordinatorica "Osnaživanja mladih na selu putem edukacije i rodne senzibilizacije", naglasila je da je cilj programa ojačati kapacitete mladih u seoskim sredinama za prepoznavanje poslovnih prilika u njihovom okruženju i šire, uz povećanje stepena njihove rodne senzibilizacije u društvu.

Marko Cvijić, pomoćnik ministra i kordinator programa ispred Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, koje sprovodi program "Podrška ženskom preduzetništvu u RS", naglasio je da se žensko preduzetništvo tretira kao poseban oblik preduzetništva.

Treba im bolji prevoz

Od 577 anketiranih žena na selu samo njih 17 odsto vlasnice su automobila, a 62 odsto ističe da imaju vrlo dobru povezanost s gradom, ali da im nisu dostupne poštanske usluge i da bi organizacija prevoza trebalo da bude bolja. Ta anketa je rađena u okviru programa "Unapređenje mobilnosti žena u ruralnim područjima RS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije