Društvo

"Nezavisne" u posjeti porodici Osmančević: Bajram dan kad se miri i prašta

"Nezavisne" u posjeti porodici Osmančević: Bajram dan kad se miri i prašta
Foto: V.Tripić | "Nezavisne" u posjeti porodici Osmančević: Bajram dan kad se miri i prašta

BANJALUKA, SARAJEVO- Ramazanski bajram, jedan od najvećih vjerskih muslimanskih praznika, širom Bosne i Hercegovine dočekuje se u porodičnom okruženju, pa tako i kod porodice Osmančević iz banjalučkog naselja Vrbanja.

Iako su prošle godine Haso i Hajra u porodičnoj kući okupili 36 članova porodice i prijatelja, ove godine proslavljaju u nešto užem krugu. Imaju dva sina u Švedskoj i njihovi ljetni odmori se nisu poklopili s Bajramom. Obilježiće ga u tuđini koliko im obaveze i okolnosti dozvoljavaju.

"Ovaj praznik zauzima posebno mjesto. Od jutarnjih sati muški članovi porodica odlaze u džamije, a nakon toga dolaze kući, čestitaju, objeduju porodični ručak.

U međuvremenu mala djeca obilaze stariju rodbinu i komšije, ukupe nešto slatkiša i bakšiša", priča Haso Osmančević, ističući da za vrijeme ovog praznika ljudi razmjenjuju poklone i idu u posjete prijateljima, braći, rodbini.

Uz bogatu trpezu, Osmančevići su obilježili ovaj veliki praznik nakon jednomjesečnog posta, tokom kojeg se vjernici od zore do zalaska Sunca odriču hrane, pića i drugih tjelesnih užitaka. Po završetku posta slijede dani veselja  dani Bajrama.

"Prema tradiciji bajramski ručak počinje supom ili čorbom, zatim sarma ili paprike i slična jela. Na stolu su nezaobilazne i različite pite, pa pečeno meso s povrćem. Od slatkiša najčešće su baklave, ružice, tufahije i halva", priča domaćica Hajra, dodajući da je Bajram dan kad se miri i prašta i da na osobu gleda kao čovjeka, da je ne interesuju nacije.

U džamijama širom BiH u nedjelju ujutru je klanjan bajramnamaz, proučene su dove i u prigodnim programima i svečanostima izvođene ilahije i kaside.

Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrevbegovoj džamiji u Sarajevu.

"Živimo u svijetu u kojem se laž smatra vrlinom i sredstvom probitka, a istina znak slabosti. Svijet koji znamo izložen je bespoštednoj borbi za moć", upozorio je Husein Kavazović, poglavar Islamske zajednice BiH.

Reisululema Kavazović u hutbi se osvrnuo na značaj činjenja dobra, zajedništva, morala, pokajanja, praštanja, strpljivosti te na značaj borbe protiv zla u sebi.

U banjalučkoj džamiji Ferhadiji punoj vjernika, Osman Kozlić, banjalučki muftija, pozvao je vjernike na građenje zajedništva, jer samo na taj način, tvrdi, može se graditi svjetlija budućnost. Ramazanskim postom se, napominje, čisti organizam od toksina, što je fizička korist, ali se, napominje, istovremeno čisti i izgrađuje ljudska duša.

"To unutarnje pročišćenje treba da isijava, da se čovjek promijeni, da bude društveno korisniji, da gradimo, a ne da rušimo, da poboljšavamo naše i unutarnacionalne i međukonkesionalne odnose. Na licu svih onih koji su postili vidi se radost", uvjerava Kozlić.

Bajramnamazu u banjalučkoj Ferhadiji prisustvovali su vjernici iz svih krajeva BiH.  Nakon bajramnamaza i čestitanja, vjernici su obišli mezarja radi sjećanja na svoje umrle. Čestitke povodom Ramazanskog bajrama uputili su brojni zvaničnici u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije