Društvo

Obilježena 71 godina od pokolja u Drakuliću

Obilježena 71 godina od pokolja u Drakuliću
Obilježena 71 godina od pokolja u Drakuliću

BANJALUKA - U znak sjećanja na više od 2.300 Srba, među kojima je bilo i 550 djece, koje su ustaše ubile 7. februara 1942. godine, danas su u hramu svetog velikomučenika Georgija i na spomen-kosturnici u Drakuliću u Banjaluci služeni liturgija i parastos, te položeni vijenci i cvijeće.

"Ovim okupljanjem svake godine svjedočimo o stravičnim zločinima koje su ustaše počinile u toku Drugog svjetskog rata nad srpskim narodom, uključujući i zloglasni logor 'Jasenovac', u koji su mnogi sa ovih prostora odvedeni i tamo umoreni", kazao je Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Prema njegovim riječima, zločin iz 1942. godine imao je cilj da zatre život na ovim prostorima, ali u tome nije uspio. On je kazao da se danas ovaj kraj, u kome ima mnogo ljudi, preporodio.

"To znači da zločin nikada ne može biti sredstvo i nikada ne može biti cilj da bi se mijenjali nekakvi odnosi. Mi se nikada nećemo pomiriti sa tim da ne podsjećamo svjetsku javnost i sve druge na tako masovna stradnja srpskog naroda, na ogromne žrtve koje je naš narod dao u borbi za slobodu i na to da smo vijekovima bili izlagani raznim vidovima neprijateljstava, samo zato što smo pripadnici pravoslavne vjere, s kojom se neke druge religije ili vjere nisu htjele složiti", naveo je Đokić.

On je rekao da će se ljudi okupljati i narednih godina na ovom i na brojnim drugim mjestima širom bivše Jugoslavije kako bi svjedočili o stravičnim zločinima koji su nad Srbima počinjeni u toku Drugog svjetskog rata zarad Nezavisne Države Hrvatske, ostvarenja njenih ciljeva i onih koji su služili najvećoj mračnoj sili koju je izrodilo čovječanstvo, a to je hitlerovski fašistički režim.

Vojislav Ninković, čijeg su oca zaklali u rudniku, kazao nam je da su te kobne noći ustaše došle u Motike, Šargovac i Drakulić i prvo popisale sve srpske kuće.

Oduzeli su pse i tražili da ih odvedu na pelcovanje, kako se životinje ne bi čule

"Oduzeli su pse i tražili da ih odvedu na pelcovanje, kako se životinje ne bi čule i tako ih odale u zločinu. Prvo su poklali rudare, onda su krenuli po selima od kuće do kuće - išli su redom, klali su ih i tukli sjekirama", kazao je Ninković.

On je istakao da im ovo obilježavanje mnogo znači, jer se na taj način prisjećaju stradanja i čuvaju od zaborava sve one koji su izgubili život u ovom zločinačkom poduhvatu.

"Takođe, obilježavanje dana stradanja nam skreće pažnju da moramo čuvati srpsko jedinstvo, da to ne smijemo nikako zaboraviti i da to moramo prenositi svojoj djeci i unucima", rekao je Ninković.

Podsjetimo, više od 2.300 Srba pobijeno je u Drakuliću, Šargovacu, Motikama, te u rudniku Rakovac. U ovom zločinu ustaše su, pod komandom Ante Pavelića, iz takozvanog Tjelesnog zdruga, pobile Srbe bez ijednog ispaljenog metka, sjekirama, noževima, krampovima i "srbomlatom". Pokolj je organizovao Viktor Gutić, ustaški komandant za takozvanu Hrvatsku Krajinu, a predvodio ga je fra Miroslav Majstorović Filipović, župnik banjalučkog samostana Petrićevac, koji je poslije tog zločina postao komandant jasenovačkih logora i prozvan "fra dijavolo"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije