Društvo

Pomozimo liječenje dječaka Vukašina Mićevića

Pomozimo liječenje dječaka Vukašina Mićevića
Foto: Ustupljena fotografija | Pomozimo liječenje dječaka Vukašina Mićevića

RUDO - Dječak Vukašin Mićević iz Rudog rodio se u julu 2020. godine kao veliki borac, a to i dalje nastavlja da bude, jer se njegova borba sa rijetkom mutacijom gena TSEN 54, koja je dovela do urođene anomalije mozga, i dalje nastavlja.

Da bi pomogle svom malom sugrađaninu u borbi za izlječenje, članice Udruženja žena "Eva" iz Rudog aktivirale su tokom aprila humanitarni broj u "M:telovoj" mreži 1412.

Marija Ivanović, zastupnica ovog udruženja, kaže za "Nezavisne novine" da su sve aktivnosti nje i ostalih članica trenutno usmjerene ka pružanju pomoći i podrške Vukašinu i njegovoj porodici.

"Želimo da znaju da u svojoj borbi nisu sami. Iako su teška vremena i svima je teško, njima je najteže, kao i mnogim roditeljima u istim situacijama. Mi nezaposlene žene se okupljamo i svojim radom dajemo mali doprinos da se organizuje akcija prodaje vaskršnjih dekoracija, kao i sašivenih i izvezenih torbi, kecelja i jastučnica kako bismo pomogle u prikupljanju novčanih sredstava za Vukašinovo dalje liječenje. Ujedno smo aktivirale za april humanitarni broj u 'M:telovoj' mreži 1412", kaže Ivanovićeva.

Kako je istakla, radi se o jako rijetkoj mutaciji, što potvrđuje i podatak da nema ni klasičan naziv, već se vodi kao pontocerebralna hipoplazija mozga tipa 2a.

"Svega 300 ljudi u svijetu ima ovu mutaciju. Nažalost, ova mutacija je izazvala mnogobrojne probleme. Vukašin ima epilepsiju, mikrocefaliju, strabizam, hipo i hiper tonus mišića i on ne može ništa sam da uradi. Pored svega ovoga, Vukašin je doživio veliku traumu na porođaju, rodio se prirodnim putem sa obmotanim pupčanikom oko vrata i stomaka, zaglavljen u porođajnom kanalu. Rodio se kao veliki borac i to je nastavio da bude", kaže ona.

Pozvala je sve humane ljude da pozovu broj 1412, a donirati novac za liječenje Vukašina moguće je i uplatom na žiro račun: 5620068137086149 na ime Mileta Mićević, a iz inostranstva na žiro račun: BA 395620068175234697 SWIFT BIG: RAZBBA22.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije