Društvo

Riječi Zmijanja izvan zaborava

Riječi Zmijanja izvan zaborava
Riječi Zmijanja izvan zaborava

Manifestacija 47. "Kočićev zbor" nastavljena je kulturnim dešavanjima u Banjaluci.

Naime, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) RS je u ponedjeljka naveče otvorena izložba fotografija "Iznad i ispod planine", te promovisane knjige Grozde Regodić "Besjeda i slika starog Zmijanja" i "Zmijanjske rukotvorine".

Milenko Šarić, potpredsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje", je otvarajući izložbu rekao da postavku čine 102 fotografije u boji, inspirisane prostorima, predjelima i ambijentom u kojem su se kretali Kočićevi junaci.

"Riječ je o radovima zagrebačkog fotografa Milisava Vesovića, a sama izložba je nastala spontano, u rekordnom roku od svega desetak dana. Najveći problem je bio odabrati ove fotografije od nekih 1.000 između kojih smo mogli birati", pojasnio je Šarić.

Otvorena izložba fotografija "Iznad i ispod planine", te promovisane dvije knjige o Zmijanju, autorke Grozde Regodić

Nakon izložbe, upriličena je i promocija dvije knjige Regodićeve, čija je svrha da sačuvaju od zaborava sve ono što je nekada bilo, a danas ne postoji na Zmijanju.

"U knjizi 'Besjeda i slika starog Zmijanja' centralno mjesto zauzima rječnik starog Zmijanja, koji sadrži više od 6.000 izvornih riječi koje se danas rijetko čuju, a koje sam htjela da sačuvam od zaborava. Izdvojila sam odlomke iz Kočićevih djela gdje se koriste takve riječi, a koje karakterišu njegove literarne junake, i svaku detaljno definisala", objasnila je Regodićeva i dodala da knjiga može da posluži kao pomoćna literatura u tumačenju djela ovog velikog pisca.

Ona, takođe, tvrdi da mlađe generacije zasigurno ne bi znale značenje najmanje 70 procenata tih riječi.

Izložba nastala spontano, u rekordnom roku od svega desetak dana

Druga knjiga "Zmijanjske rukotvorine" govori o onome što su stvarale ženske ruke, kao što su tkanje, vez, pletenje i heklanje, ali u knjizi je mjesto našao i dio muške "zanimacije", a to su rezbarije.

Na promociji su o knjigama, osim autorke, govorili Zorica Turjačanin, Danijela Đukanović, Vladimir Đukanović i Dragutin Ilić.

Ovogodišnje svečanosti posvećene Petru Kočiću trajaće do 26. avgusta, kada će u Stričićima biti održana centralna svečanost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije