Ex -Yu

Deđanski: Bošnjački političari imaju ratnohuškačku retoriku

Deđanski: Bošnjački političari imaju ratnohuškačku retoriku
Deđanski: Bošnjački političari imaju ratnohuškačku retoriku

BEOGRAD - Ratnohuškačka retorika bošnjačkih političara ima cilj da dezavuiše svaki pokušaj Srba da pokažu da RS jeste država i da ima prava, i po Dejtonskom mirovnom sporazumu i ona izborena tokom rata, ističe predsjednik Centra za razvoj međunarodne saradnje iz Beograda Stevica Deđanski.

"Zadovoljan sam što predstavnici Srba u Srpskoj i u Srbiji to dobro prepoznaju i ne reaguju na isti način kao što to Bošnjaci čine. Srbi non-stop pozivaju na mir i samo navode da brane svoja prava i interese", navodi Deđanski.

On brine da bi se stvari, ipak, mogle zakomplikovati ako druga strana ne prestane sa ratnohuškačom retorikom, ali se nada da će poslije referenduma i izbora sve to splasnuti.

Deđanski napominje da srpski zvaničnici nikada ne koriste ratnohuškaču retoriku, i to ne samo u odnosima sa BiH, nego i u odnosima sa Hrvatskom i njihovim liderima.

"Kada bi srpski zvaničnici govorili na način na koji govore bošnjački - cijela međunarodna javnost bi to osudila", navodi on.

Deđanski ukazuje da je vrlo licemjerno i vrlo ružno kada novinari i predstavnici iz nevladinog sektora kažu da se to svađaju dve strane.

"Nije istina. Srpska strana, u principu, nikad ne počinje prva, nego uvek samo odreaguje, i to na mnogo blaži način od onoga na koji je napadnuta i samo ukazuje na svoja prava koja ima po međunarodnim standardima, braneći svoje interese", ističe Deđanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije