Ex -Yu

Hrvatska i danas slavi, u Kninu cijeli državni vrh

Hrvatska i danas slavi, u Kninu cijeli državni vrh
Hrvatska i danas slavi, u Kninu cijeli državni vrh

KNIN/BEOGRAD - U Kninu je rano jutros tradicionalnim manifestacijama počelo obilježavanje 20. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske protjerano više od 220.000 Srba, a više od 2.000 ih je ubijeno ili nestalo, dok je u Srbiji Dan žalosti.

Hrvatska 5. avgust obilježava kao Dan pobjede, domovinske zahvalnost i Dan hrvatskih branitelja. Prema najavama hrvatskih medija posebno ove godine cjelodnevno slavlje će u Kninu biti svečano. Rano jutros iz Knina prema Vukovaru je pušteno hiljadu bijelih golubova.

U Srbiji će tradicionalno biti održan parastos svim stradalima u crkvi Svetog Marka a u podne, sa svih hramova odjekivaće zvona, dok će građani minutom ćutanja odati poštu žrtvama Oluje.

U Kninu je prisutan cijeli državni vrh, a nakon podizanja državne zastave planirano je otkrivanje spomenika utemeljivaču hrvatske države Franji Tuđmanu.

Inače, svečanosti u Kninu su prethodnih nekoliko godina bile pamćene po tome što su bivši predsjednik Ivo Josipović i aktuelni premijer Zoran Milanović po pravilu bivali izviždani od branitelja.

Prošle godine, zvižduci hrvatskih branitelja i građana su neprestano prekidali govor Milanovića, pa im je on u jednom trenutku uzvratio:"Dođite na Markov trg".

Stoga nije poznato da li će se premijer Milanović ove godine uopšte obraćati braniteljima.

Hrvatski general Ante Gotovina, koji je svojevremeno u Hagu bio osuđen za zločine počinjene u Oluju, a kasnije mu je ta presuda ukinuta, stigao je u Knin, gdje su ga građani dočekali sa oduševljenjem, a on im je rekao:

"Slavimo mir, dostojanstveno. Ovo je dan pobjede, branitelja i mira. Ovo je praznik sigurnosti i slobode. Juče su naše oružane snage to obilježile takođe dostojanstveno i veličanstveno širom Hrvatske. Danas je nastavak... Slavimo našu slobodu, mir i sigurnost. To nam je omogućila baš Oluja".

Upitan da komentariše odlazak mladih iz Hrvatske, Gotovina je izjavio da treba živeti u optimizmu.

"Nebitno je što su otišli, oni će se vratiti", uvjeren je Gotovina.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije