Ex -Yu

Ponovo odloženo pripremno ročište u slucaju "Lora 2"

Ponovo odloženo pripremno ročište u slucaju "Lora 2"
Ponovo odloženo pripremno ročište u slucaju "Lora 2"

SPLIT, 17. oktobra (Tanjug) - Pripremno ročište petorici optuženih policajaca u slučaju ''Lora 2'', nije održano ni danas zato što su advokati Zvonimir Hodak i Jadran Francesći otkazali punomoćje za zastupanje prvooptuženog Tončija Dujića,koji je u bjekstvu.

Vinko Burazer, advokat trećeoptuženog Emilija Bangura, rekao je novinarima da mu nisu poznati razlozi zbog kojih su advokati to učinili i da za sada nije poznato koji će biti novi datum za pripremno ročište.

Ovo je drugo odlaganje na Županijskom sudu u Splitu u slučaju ''Lora 2''. Prvo ročište, koje je bilo zakazano za 17. juli ove godine,  odloženo je zbog bolesti Vinka Gulišije, branioca optuženog Anđelka Botića.

Inače, kako piše agencija Hina, u vrijeme kad je trebalo da počne suđenje, pred Županijskim sudom su mirno protestovali članovi braniteljskih udruženja Splitsko-dalmatinske županije i članice Udruženja "Žene u domovinskom ratu", koje su bile zaogrnute hrvatskim zastavama, tvrdeći da su predloženi svedoci bili agresori na Hrvatsku.

U slučaju ''Lora 2'', po optužnici Županijskog državnog tužilaštva, za ratni zločin nad zarobljenicima 1992. godine u Vojnom istražnom centru

"Lora", tereti se pet vojnih policajaca. Optuženi su upravnik tog centra Tonči Dujić,  njegov zamjenik Tonči Vrkić, čuvari Emilio Bungur, Anđelko Botić i Ante Gudić. Oni su optuženi za zlostavljanje zarobljenih pripadnika tadašnje JNA i rezervista od kojih su trojica ubijeni. 

Svi optuženi u slučaju "Lora 2" već su pravosnažno osuđeni u slučaju "Lora 1" za zločine nad civilima, a ta optužnica je protiv osam osoba podignuta marta 2002. godine.

Splitski sud je najpre doneo oslobađujuću presudu, ali je Vrhovni sud, po žalbi tužilaštva, ukinio tu presudu i vratio predmet na suđenje. U ponovljenom postupku sud u Splitu je 2. marta 2006. sve optužene proglasio krivim i izrekao im zatvorske kazne od šest do osam godina, a presudu je potvrdio i Vrhovni sud.

Kroz logor "Lora" 1991. i 1992. prošllo je više od 1.000 ljudi, među njima i civili, a nekima se tu gubi svaki trag,podsećaju mediji u regionu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije