Ex -Yu

Ratnicima pet, podstrekačima deset godina zatvora

Ratnicima pet, podstrekačima deset godina zatvora
Ratnicima pet, podstrekačima deset godina zatvora

PODGORICA - Nezavisni poslanik u Skupštini Crne Gore Zoran Miljanić uputio je danas u parlament prijedlog dopuna Krivičnog zakona, kojima je predviđena kazna do 10 godina zatvora za lica koja regrutuju građane za učešće na stranim ratištima, te kazna do pet godina za one koji odlaze da ratuju.

Prema ovom prijedlogu, za osobe koje podstiču i angažuju državljane Crne Gore radi učešća u ratnim sukobima van državnih granica predviđena je kazna zatvora od pet do deset godina, a za crnogorske državljane koji učestvuju na obukama paravojnih i terorističkih organizacija i u ratnim sukobima kazna do pet godina zatvora.

Miljanić je rekao da Crna Gora treba da stvori pravni okvir za kažnjavanje građana koji odlaze na strana ratišta kako bi ih obeshrabrili i spriječili za učešće u terorističkim aktima. 

"Zakonom su obuhvaćeni pojedinci koji učestvuju u oružanim sukobima i oni koji ih regrutuju i obučavaju, bez obzira na to da li su motivisani vjerskim, materijalnim iii drugim razlozima", navodi se u obrazloženju zakona.

Prema ocjeni Miljanića, za takva lica moraju postojati sankcije koje podrazumijevaju krivičnu odgovorost. 

"Počinioci ovih krivičnih djela su velika opasnost po međuvjerski i međunacionalni sklad u Crnoj Gori. Pošto su sve države regiona pristupile izmjenama Krivičnog zakonika u oblasti terorizma, a imajući u vidu crnogorske spoljnopolitičke smjernice, usvajanje zakona predstavlja doprinos ka realizaciji ovih ciljeva", smatra Miljanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije