Gradovi

Dežurna apoteka u svakoj opštini

Dežurna apoteka u svakoj opštini
Dežurna apoteka u svakoj opštini

BANJALUKA - Svaka opština je obavezna da u noćnim časovima ili za vrijeme praznika obezbijedi dežurnu apoteku ili apoteku u pripravnosti, kako bi građanima lijekovi bili dostupni 24 časa dnevno.

Ovo je predviđeno Zakonom o apotekarskoj djelatnosti koji je u srijedu usvojila Narodna skupština RS, a kojim se po prvi put do sada, apotekarska djelatnost, koja je do sada bila regulisana Zakonom o lijekovima i dijelom Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju, uređuje posebnim zakonom.

Vanda Marković-Peković, pomoćnik ministra zdravlja RS za farmaciju, kazala je da će svaka opština odrediti na koji način će građanima obezbijediti 24-časovnu dostupnost lijekovima.

"Da li će apoteka raditi 24 sata ili će, ako je u pitanju manja opština, na vratima apoteke biti napisan broj telefona apotekara preko kojeg će građani u svako doba moći da dođu do potrebnog lijeka, to je već stvar opštine", kazala je pomoćnik ministra.

Ona je navela da je jedna od novina u ovom zakonu i novina u zvanju, tako da će sada studenti koje završe farmaceutski fakultet a koji su do sada imali zvanje diplomirani farmaceut, imati zvanje magistra farmacije.

Pekovićeva je kazala da je ovim zakonom promet lijekova i medicinskih sredstava na malo stavljen u nadležnosti entiteta.

"Regulisanjem apotekarske djelatnosti vrši se usklađivanje entitetskih propisa iz oblasti prometa na malo lijekova i medicinskih sredstava sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH", kazala je Pekovićeva.

Ona je navela da su zakonom regulisane i kazne za nesavjesno postupanje pri izradi i izdavanju lijekova.

"Za prodaju lijekova koje nema odobrenje nadležne institucije, pravno lice će biti kažnjeno od 3.000 do 15.000 KM, a magistar farmacije za isti prekršaj biće kažnjen od 500 do 1.500 KM", navela je pomoćnik ministra zdravlja.

Ona je kazala da će se apoteke redovno kontrolisati da li poštuju nove propise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije