Gradovi

'Gastro fest Doboj 2017': Dobojlijama najdraže pečenje

'Gastro fest Doboj 2017': Dobojlijama  najdraže pečenje
Foto: N.N. | 'Gastro fest Doboj 2017': Dobojlijama najdraže pečenje

DOBOJ - Najtraženije jelo koje gosti poručuju u dobojskim restoranima je pečenje, tvrde njihovi vlasnici, koji su proteklog vikenda predstavili svoju gastronomsku ponudu.

"Pored toga (pečenja) spremamo teletinu ispod sača i kuvanu koljenicu. Imamo i pasulj, sarmu, punjene paprike, svaki dan teleću čorbu, ali trenutno je pečenje najtraženije, četvrtkom praseće, petkom jagnjeće", kaže  Dražen Tomić, vlasnik restorana na čiju inicijativu je Turistička organizacija priredila "Gastro fest Doboj 2017".

Pečenje vole da jedu i strani turisti koji posjećuju Beograd, navodi Suzana Milošević iz restorana "Zlatni bokal" na Skadarliji, koja je Dobojlijama takođe predstavila ponudu tog restorana, ali i ocjenjivala ovdašnje.

"Turisti najviše vole da jedu srpska tradicionalna jela, meso sa roštilja, pečenje, teletina, jagnjetina, Karađorđevu šniclu. Naše restorane uglavnom posećuju stranci", kazala je Miloševićeva.

Iskusnim ugostiteljima na "Gastro festu" uspješno su parirali i đaci dobojske Ugostiteljsko-trgovinske škole, koji su osim zanimljivih slanih i slatkih zalogaja pripremali i gulaš. Dario Kondić, učenik drugog razreda, otkrio nam je recept za ovo jelo, ali kaže to nije dovoljno da bi ono bilo dobro, jer samo sastojci i više od dva sata pripreme ne znače da će se dopasti gostima.

"Najviše je potreban taj neki osjećaj u prstima, da se zna kako da se napravi, taj osjećaj kada je nešto gotovo, i kada se treba prestati tretirati jelo. To je vrlo teško naučiti, s tim se čovjek rodi", uvjeren je Kondić.

Doboj nema svoje specifično jelo, ali zato u ovdašnjoj Turističkoj organizaciji namjeravaju da ugostiteljima sugerišu da svoju ponudu obogate jelima karakterističnim za ovaj kraj.

"Možda u narednim godinama napravimo neki pravac u kulinarstvu kojeg će morati svi da se drže i da pripremaju samo tu vrstu ponude", navodi Vladimir Marković, direktor Turističke organizacije.

Osim ugostitelja, sugrađanima su se predstavili i izlagači suvenira, vinarije su promovisale svoja vina, dok je  jedini dobojski proizvođač piva ponudio pet vrsta ovog alkoholnog pića.

Milenko Arsenić iz Kakmuža sa Ozrena ponudio je ozrenski liker, koji namjerava da brendira.

"Podloga su jabukova rakija i trave koje se nalaze na Ozrenu. Sve je bez aditiva", ističe Arsenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije