Gradovi

Hramu u Blatni kosilica za održavanje dvorišta

Hramu u Blatni kosilica za održavanje dvorišta
Hramu u Blatni kosilica za održavanje dvorišta

NOVI GRAD - Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić danas je posjetila hram Svete Trojice u Blatni kod Novog Grada i tom prilikom uručila kosilicu za uređenje dvorišta crkve.

Rajilićeva je izjavila da je predstojeći Vaskrs prilika za darivanje, što je u duhu pravoslavlja. "Ranije su nam iz ove parohije rekli da imaju problem sa održavanjem prostora oko hrama, pa smo odlučili da im opština pokloni kosilicu", rekla je Rajilićeva.

Ona je jutros posjetila i dječiji vrtić "Pčelica Maja" u Novom Gradu, gdje je, takođe, uručila poklon opštine - tobogan za djecu i kosilicu za održavanje dvorišta.

Sveštenik Karađorđe Derajić rekao je da su temelji za hram u Blatni izgrađeni i osveštani 2006. godine, na praznik Svete Trojice, hramovnu slavu. "Hram nije još u potpunosti završen, preostalo je da se završi ikonostas i uređenje enterijera", dodao je Derajić.

On je najavio da će sutra naveče u hramu u Blatni biti služeno bdijenje sa čitanjem dvanaest jevanđelja o stradanju Isusa Hrista, a nakon toga i u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Buševiću u opštini Krupa na Uni.

U petak, 18. aprila, u hramu Svetog proroka Ilije u Vranjskoj u opštini Krupa na Uni biće održano večernje bogosluženje sa iznošenjem Plaštanice, a u subotu, 19. aprila, služba u hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona u Donjim Petrovićima u toj opštini.

Na Vaskrs ujutro u 5.00 časova vaskršnja liturgija biće služena u parohijskom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Bosanskoj Krupi, a nakon toga služba, na kojoj će biti pročitana poslanica patrijarha srpskog Irineja, biće služena u hramu u Blatni.

Derajić je svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao predstojeći Vaskrs, poručivši da taj praznik ne treba da bude samo "događaj u kalendaru".

"Treba da se radujemo jedni drugima i u ove dane kada se pripremamo za Vaskrs da prođemo kroz uspomenu na stradanje Isusa Hrista i kroz to stradanje istinski doživimo praznik NJegovog vaskrsnuća, što će nas vezati za istinske vrijednosti Jevanđelja i poruke Gospoda - ljubav prema čovjeku, bližnjem i svim ljudima", poručio je Derajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije