Gradovi

Uručena tradicionalna priznanja u Gradišci: Povelja Grada akademiku Gojku Subotiću (FOTO)

Uručena tradicionalna priznanja u Gradišci: Povelja Grada akademiku Gojku Subotiću (FOTO)
Foto: Ustupljena fotografija | Uručena tradicionalna priznanja u Gradišci: Povelja Grada akdemiku Gojku Subotiću

GRADIŠKA – Na svečanoj akademiji kojeg je, povodom 24. aprila, Dana oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, organizovala Skupština grada Gradiška, uručena su tradicionalna priznanja.

Najviše priznanje, Povelja Grada dodijeljena je akademiku Gojku Subotiću, za izuzetna dostignuća u oblasti nauke i kulture. Subotić je rođen 1931. godine u Gradišci, odakle je početkom Drugog svjetskog rata interniran u Srbiju.

Istoriju umjetnosti završio je 1955. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je 1974. odbranio doktorsku disertaciju na temu "Ohridska slikarska škola XV vijeka" i izabran za docenta.

Subotić je bio direktor Muzeja primijenjene umjetnosti u Beogradu, radio u Vizantološkom institutu i obavljao dužnost direktora galerije Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), te bio dugogodišnji saradnik i direktor Instituta za istoriju umjetnosti beogradskog Filozofskog fakulteta. Sinod Srpske pravoslavne crkve dodijelio mu je Orden Svetog Save prvog reda, a dobitnik je i Medalje SANU.

Gradska skupština dodjelila je Zahvalnice doktoru Branku Grbiću, za zasluge u oblasti zdravstva, Dragi Šmitranu, za rezultate u obrazovanju, te Centralnom kulturno-umjetničkom društvu „Lepa Radić“, za zasluge u oblasti kulturno-umjetničkog rada.

Zahvalnica za humanitarni rad dodijeljena je Željki Despotović, Snježani Hrvačević, Dragutinu Gligiću i Zoranu Mijiću, a za rezultate u oblasti sporta Milanu Puziću, maratoncu iz Nove Topole, o čijim uspjesima su "Nezavisne novine" pisale.

Zahvalnice za doprinos u oblasti privrede dodijeljene su Javnom preduzećima "Protivgradna preventiva Republike Srpske", preduzeću "Refleks" iz Laminaca, Semiru Malkoču iz Dubrava i Mili Popoviću iz Karajzovaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije