Gradovi

Lovac demontirao minu i donio je policiji

Lovac demontirao minu i donio je policiji
Lovac demontirao minu i donio je policiji

SANSKI MOST - Nakon što je u šumi pronašao poteznu pješadijsku minu zaostalu iz proteklog rata, jedan sanski lovac ju je uredno deminirao i potom donio u Policijsku stanicu Sanski Most.

Ovo je potvrdio načelnik Civilne zaštite u ovom gradu Said Ramić, istakavši kako se radi o lovcu koji odranije ima znanje i iskustvo u rukovanju ovakvim i sličnim minsko-eksplozivnim sredstvima.

"Ipak, ono što bih preporučio svim građanima koji pronađu neeksplodirane mine i druga eksplozivna sredstva je da ih ne diraju i da njihov pronalazak prijave policiji ili pripadnicima Civilne zaštite. S obzirom na činjenicu da su takva sredstva dugo izložena vremenskim uticajima, postoji velika mogućnost da se lako aktiviraju", istakao je Ramić.

On je dodao kako se i poslije više od dvadeset godina od okončanja ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini često bilježe slučajevi pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava iz proteklog rata. Posljednji takav slučaj zabilježen je na lokalitetu Rudenica, u blizini sela Tramošnja, petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, gdje je jedan mještanin uočio dvije protivtenkovske mine.

"Mine su otkrivene prije nekoliko dana, nakon obilnih kiša i pojave klizišta na lokalnom putu. U narednih nekoliko dana očekujemo dolazak deminerskih timova koji treba da ih uklone", istakao je Ramić. On je upozorio građane da do tada izbjegavaju kretanje ovim lokalitetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije